100810_utr_romer.jpg\

Csabá Csorba visar upp sin mördade son Róbert och femåriga barnbarn Robika som i februari 2009 sköts till döds. Fyra personer ska nu ställas inför rätta för det dådet och flera andra attacker mot romer i Ungern.
FOTO: FRP

Inför rätta för mord på romer

Publicerad 2010-08-10

Fyra personer kommer att ställas inför rätta för den serie mord och attacker mot romer som skedde i Ungern 2008 och 2009. Det står klart sedan förundersökningen mot de fyra avslutats. De fyra ska tillhöra den högerextrema scenen.

De fyra misstänkta greps för ett år sedan efter att en serie attacker skett mot den romska minoriteten. Sex personer, varav en var fem år, miste livet i attackerna och ytterligare fem skadades allvarligt. Enligt utredning har förövarna utsatt minst 55 personer för fara i sina hatattacker, skriver Romea.cz. Attackerna skedde nattetid på nio olika ställen i centrala och östra Ungern. Offren saknade all koppling till varandra. Det enda de hade gemensamt var ett de var romer.

Enligt polisutredningen ska samtliga fyra misstänkta ha kopplingar till den högerextrema miljön. Tre av dem är misstänkte för vapenattacker och den tredje för att ha agerat chaufför vid överfallen. Vapnen som använts vid attackerna ska förövarna ha stulit.

Enligt utredarna är motivet bakom brotten remarkabelt. De fyra ska ha sökt hämnd för förseelser begångna av romer långt bakåt i tiden. Förövarna ska dessutom ha försökt skapa rädsla i de romska områdena. Totalt ska 63 gevärsskott och elva Molotovcocktails ha använts vid de nattliga räderna.

Miste sitt barn och barnbarn


En av de som lever med konsekvenserna av överfallet är Csabá Csorba. Han och hans familj lever i byn Tatárszentgyörgy. Den 21 februari i fjol sattes huset på hans gård där sonen med familj bodde i brand. Förövarna tände på huset och när de panikslagna familjemedlemmarna i panik sprang ut på gården blev de beskjutna. Csabá Csorba son Róbert och femåriga barnbarn Robika sköts till döds.

– Vi försökte ta oss in i huset, men det brann redan för kraftigt. Så fann vi först min sonson i snön framför huset. Vår son låg längre bort bland träden, hans fru tog det andra barnet och sprang över till några grannar. Det enda vår son sade var "ner, ner, ner", vi tror att han menade "de sköt ner oss", sade Csabá Csorba när Expo träffade honom förra året.

Fler dödsoffer


European Roma Rights Centre som är stationerade i Budapest listar attacker mot den romska minoriteten. Enligt deras statistik så har totalt nio romer, inklusive två minderåriga dödats, minst tio ådragit sig livshotande skador, åtskilliga fler har fått lindrigare skador eller fått sina egendomar förstörda under perioden januari 2008 till juli 2010. Så sent som den 4 juli attackerades ett hus i Olaszliszka. Någon sköt mot byggnaden där en romsk mamma och hennes barn låg och sov.

Anti-romsk politik


Det ungerska partiet Jobbik, som i valet tidigare i år kom in i parlamentet med 47 mandat, har bland annat profilerat sig genom en hätsk politik mot romer. Partiets paramilitära gren Magyar Gárda, ungerska gardet, har vid ett flertal tillfällen marscherat genom romska områden.

Den romska minoriteten i Ungern är mellan fem och sju procent av den totala befolkningen på 10 miljoner.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA