Israelisk högerextremist misstänkt för flera mord

Publicerad 2010-07-15

En 30-årig israel, känd högerextremist, har häktats misstänkt för flera mord. Mannen ska ha mördat minst två personer och attackerat ytterligare fem människor, samtliga palestinier.

Den första attacken rapporterades för över tio år sedan, 1998, då ett butiksbiträde höggs ner med kniv. Bara en månad senare skedde nästa överfall.

Polisen trodde länge att även gärningsmannen/männen var palestinier. Men efter ett antal attacker upptäckte polisen att vissa detaljer var återkommande, tecken som tydde på att brotten var nationalistiskt motiverade.

Nu har polisen i Jerusalem häktat en person som man misstänker ligger bakom samtliga knivöverfall, varav två med dödlig utgång. Mannen har länge varit öppen sympatisör till den numera avlidne högerextremisten Meir Kahane, och har anhållits ett flertal gånger för otillåtna former av aktivism. 30-åringen nekar till alla anklagelser, rapporterar bland annat tidningen Haaretz.
Kajsa Lindohf

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.