Judar trakasserades i Vellinge kommun

Publicerad 2010-10-12

När ett 30-tal medlemmar från judiska församlingen skulle ha möte på sin kursgård i Höllviken i skånska Vellinge möttes de av slagord som "Heil Hitler" och "judesvin", rapporterar Sydsvenskan.

Det var på fredagen som medlemmar från Judiska församlingen träffades på sin kursgård i Höllviken, åldern på deltagarna sträckte sig från sju år och uppåt. Senare under fredagskvällen samlades ett 20-tal ungdomar utanför kursgården och skrek antisemitiska glåpord.

Under lördagskvällen fortsatte trakasserierna bland annat genom fler antisemitiska slagord och äggkastning. Även ett staket sparkades sönder.

– Vi ser det här givetvis som mycket beklagligt och tar allvarligt på det, säger Vellingepolisen stationschef Kenneth Abrahamsson, till Expo.se.

Enligt Kenneth Abrahamsson har kursgården utsatts tidigare.
– Det har hänt förr men inte i den här omfattningen, säger han.

Enligt polisanmälan, som rör hets mot folkgrupp och skadegörelse, ska det vara som ett gäng ungdomar i åldern 13 till 14, som utfört attacken.

– Vi förväntar oss nu att polisen spårar upp de här ungdomarna så att en kontakt med lärare och rektorer på de skolor de går kan etableras, säger Fred Kahn, ordförande för Judiska församlingen i Malmö, till Sydsvenskan.se

Det är inte första gången som Vellinge upplever antisemitiska attacker. Under sommaren 1999 trakasserades och misshandlades den judiske dirigenten Ilya Stupel av nazister.

Anders Dalsbro
Mikael Ekman
Daniel Poohl
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA