Judar trakasserades i Vellinge kommun

Publicerad 2010-10-12

När ett 30-tal medlemmar från judiska församlingen skulle ha möte på sin kursgård i Höllviken i skånska Vellinge möttes de av slagord som "Heil Hitler" och "judesvin", rapporterar Sydsvenskan.

Det var på fredagen som medlemmar från Judiska församlingen träffades på sin kursgård i Höllviken, åldern på deltagarna sträckte sig från sju år och uppåt. Senare under fredagskvällen samlades ett 20-tal ungdomar utanför kursgården och skrek antisemitiska glåpord.

Under lördagskvällen fortsatte trakasserierna bland annat genom fler antisemitiska slagord och äggkastning. Även ett staket sparkades sönder.

– Vi ser det här givetvis som mycket beklagligt och tar allvarligt på det, säger Vellingepolisen stationschef Kenneth Abrahamsson, till Expo.se.

Enligt Kenneth Abrahamsson har kursgården utsatts tidigare.
– Det har hänt förr men inte i den här omfattningen, säger han.

Enligt polisanmälan, som rör hets mot folkgrupp och skadegörelse, ska det vara som ett gäng ungdomar i åldern 13 till 14, som utfört attacken.

– Vi förväntar oss nu att polisen spårar upp de här ungdomarna så att en kontakt med lärare och rektorer på de skolor de går kan etableras, säger Fred Kahn, ordförande för Judiska församlingen i Malmö, till Sydsvenskan.se

Det är inte första gången som Vellinge upplever antisemitiska attacker. Under sommaren 1999 trakasserades och misshandlades den judiske dirigenten Ilya Stupel av nazister.

Anders Dalsbro
Mikael Ekman
Daniel Poohl
Expo

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA