Kristen milisgrupps mordplaner avslöjade

Publicerad 2010-03-30

En kristen amerikansk milisgrupp baserad i Michigan planerade att mörda poliser. Nio personer ut gruppen åtalades på måndagen för konspiration och vapenbrott, rapporterar Latimes.com.

Milisgruppen planerade att döda en polisman för att sedan även attackera begravningståget. Den kristna gruppen, som kallar sig för Hutaree, skriver på sin hemsida att "Jesus ville att vi skulle vara förberedda att försvara oss med hjälp av svärdet". På gruppens hemsida finns filmer där de bedriver paramilitära övningar.

Suthern Poverty Law Center, SPLC, visar i en rapport att antalet hatgrupper ökat markant i USA de senaste åren. Mellan åren 2000 och 2008 ökade de med 54 procent. Av de 512 grupper som var aktiva under 2009 var 127 milisgrupper. Enligt SPLC är det bland annat den ekonomiska krisen och att USA fått en svart president som ligger bakom den ökade aktiviteten.
Expo

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.