Kritik mot S i Burlöv efter stöd till SD

Publicerad 2010-11-18

I veckan fick Sverigedemokraterna posten som andre vice ordförande i kommunfullmäktige – med hjälp av stöd från Socialdemokraterna. Nu väljer Vänsterpartiet att avbryta sin valsamverkan med Socialdemokraterna.

Det blev dramatiskt när Burlövs kommunfullmäktige i veckan samlades till sitt första möte efter valet. Med Sverigedemokraterna som vågmästare var det in i det sista oklart vilket block som skulle få ordförandeposten i kommunfullmäktige. Sverigedemokraternas Lars-Anders Espert hade innan mötet klargjort sina krav. Han och hans partikamrater skulle ställa sig bakom det parti som gav honom posten som andre vice ordförande.

Till slut valdes socialdemokraten Kent Wollmér till ordförande – med stöd av Sverigedemokraterna. Och efter nya överläggningar fick Lars-Anders Espert posten som andre vice ordförande – med stöd av Socialdemokraterna.

Förnekar samarbete
Beslutet har orsakat kraftiga reaktioner. Socialdemokraterna hävdar bestämt att det inte har varit något samarbete mellan dem och Sverigedemokraterna. I P4 Malmöhus förklarar Kommunstyrelsens ordförandes Katja Larsson (S) att valet föll på Lars-Anders Espert eftersom hans parti hade fler mandat än motkandidaten, som var folkpartist.

Men den förklaringen går inte hem hos kommunens moderatstyrda fyrklöver.
– Under hela valrörelsen sade Mona Sahlin att man aldrig, aldrig någonsin skulle låta Sverigedemokraterna få inflytande. Här har man tagit till aktivt samarbete med Sverigedemokraterna för att kunna sitta kvar vid makten, säger Lars Johnson (M) till Sydsvenskan.

V avbryter valsamverkan
Även Vänsterpartiet har reagerat på Socialdemokraternas stöd till Lars-Anders Espert och avbryter nu sin valsamverkan med partiet, enligt Sydsvenskan.
– Vi kan inte, och ska inte, på något sätt sätta oss i samma beroendeställning till Sverigedemokraterna som Socialdemokraterna har gjort, säger Philip Maughan till Sydsvenskan.
Daniel Poohl

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA