Kritik mot S i Burlöv efter stöd till SD

Publicerad 2010-11-18

I veckan fick Sverigedemokraterna posten som andre vice ordförande i kommunfullmäktige – med hjälp av stöd från Socialdemokraterna. Nu väljer Vänsterpartiet att avbryta sin valsamverkan med Socialdemokraterna.

Det blev dramatiskt när Burlövs kommunfullmäktige i veckan samlades till sitt första möte efter valet. Med Sverigedemokraterna som vågmästare var det in i det sista oklart vilket block som skulle få ordförandeposten i kommunfullmäktige. Sverigedemokraternas Lars-Anders Espert hade innan mötet klargjort sina krav. Han och hans partikamrater skulle ställa sig bakom det parti som gav honom posten som andre vice ordförande.

Till slut valdes socialdemokraten Kent Wollmér till ordförande – med stöd av Sverigedemokraterna. Och efter nya överläggningar fick Lars-Anders Espert posten som andre vice ordförande – med stöd av Socialdemokraterna.

Förnekar samarbete
Beslutet har orsakat kraftiga reaktioner. Socialdemokraterna hävdar bestämt att det inte har varit något samarbete mellan dem och Sverigedemokraterna. I P4 Malmöhus förklarar Kommunstyrelsens ordförandes Katja Larsson (S) att valet föll på Lars-Anders Espert eftersom hans parti hade fler mandat än motkandidaten, som var folkpartist.

Men den förklaringen går inte hem hos kommunens moderatstyrda fyrklöver.
– Under hela valrörelsen sade Mona Sahlin att man aldrig, aldrig någonsin skulle låta Sverigedemokraterna få inflytande. Här har man tagit till aktivt samarbete med Sverigedemokraterna för att kunna sitta kvar vid makten, säger Lars Johnson (M) till Sydsvenskan.

V avbryter valsamverkan
Även Vänsterpartiet har reagerat på Socialdemokraternas stöd till Lars-Anders Espert och avbryter nu sin valsamverkan med partiet, enligt Sydsvenskan.
– Vi kan inte, och ska inte, på något sätt sätta oss i samma beroendeställning till Sverigedemokraterna som Socialdemokraterna har gjort, säger Philip Maughan till Sydsvenskan.
Daniel Poohl

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA