Låg tilltro till forskare bland SD-väljare

Publicerad 2010-10-12

Fler än nio av tio väljare som sympatiserar med Sverigedemokraterna tror att forskare och experter, som hanterar integrations- och invandringsfrågor, ger en felaktig bild. Motsvarade siffra för samtliga 1 000 tillfrågade är fyra av tio. Det visar en sammanställning som undersökningsföretaget Novus gjort.

Undersökningen, som presenteras på Dagens Nyheters debattsida på tisdagen, visar samtidigt att 74 procent av de tillfrågade anser att forskare och experter har de kunskaper som behövs för att på ett bra sätt kunna hantera frågor om invandring och integration.

Bland Sverigedemokraternas väljarna finns många som enligt Novus befinner sig i ett "kunskap-utanförskap". Gruppen karakteriseras av låg utbildning, arbetaryrken och låga inkomster. De är även mindre nöjda med sin liv och demokratin. Enligt Novus opinionsanalytiker Arne Modig och generalsekreterare för Vetenskap och Allmänhet, Camilla Modéer, som författat artikeln i Dagens Nyheter, så skapar brist på kunskap rädsla:

"Rädsla är en grogrund för misstänksamhet, som i förlängningen kan bli till främlingsfientlighet. Såväl politiker som forskare och experter måste våga möta, lyssna på och ta människors oro på allvar", skriver de.
Anders Dalsbro

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA