Lärare i säkerhetstjänsten pekas ut som ledare för rysk nazistorganisation

Publicerad 2010-08-17

En professor vid en skola som utbildar personal till den ryska säkerhetstjänsten pekas av åklagare ut som ledare för en militant nazistgrupp.

Viktor Lukonin var fram till slutet av juli professor vid en FSO-akademi i staden Orjol söder om Moskva. FSO är en statlig rysk säkerhetstjänst som bland annat ansvarar för presidenten och andra högt uppsatta statstjänstemäns livvaktsskydd.

Lukonin avskedades i slutet av förra månaden och greps en dryg vecka senare, misstänkt för att leda en nazistgrupp i Orjol.

Bombattentat mot åklagare


Gruppen tros ligga bakom en rad attacker mot rättsväsende och affärsrörelser i staden. Åklagare åtalar nu medlemmar ur gruppen för åtminstone fyra attacker som inträffat under sommaren, bland annat för en polisstation som satts i brand, och ett åklagarkontor som utsatts för ett bombattentat.

På en hemsida tar nazistgruppen på sig attackerna och hotar med att utföra fler attentat i framtiden.
Kajsa Lindohf

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA