Lärare i säkerhetstjänsten pekas ut som ledare för rysk nazistorganisation

Publicerad 2010-08-17

En professor vid en skola som utbildar personal till den ryska säkerhetstjänsten pekas av åklagare ut som ledare för en militant nazistgrupp.

Viktor Lukonin var fram till slutet av juli professor vid en FSO-akademi i staden Orjol söder om Moskva. FSO är en statlig rysk säkerhetstjänst som bland annat ansvarar för presidenten och andra högt uppsatta statstjänstemäns livvaktsskydd.

Lukonin avskedades i slutet av förra månaden och greps en dryg vecka senare, misstänkt för att leda en nazistgrupp i Orjol.

Bombattentat mot åklagare


Gruppen tros ligga bakom en rad attacker mot rättsväsende och affärsrörelser i staden. Åklagare åtalar nu medlemmar ur gruppen för åtminstone fyra attacker som inträffat under sommaren, bland annat för en polisstation som satts i brand, och ett åklagarkontor som utsatts för ett bombattentat.

På en hemsida tar nazistgruppen på sig attackerna och hotar med att utföra fler attentat i framtiden.
Kajsa Lindohf

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA