Lärare i säkerhetstjänsten pekas ut som ledare för rysk nazistorganisation

Publicerad 2010-08-17

En professor vid en skola som utbildar personal till den ryska säkerhetstjänsten pekas av åklagare ut som ledare för en militant nazistgrupp.

Viktor Lukonin var fram till slutet av juli professor vid en FSO-akademi i staden Orjol söder om Moskva. FSO är en statlig rysk säkerhetstjänst som bland annat ansvarar för presidenten och andra högt uppsatta statstjänstemäns livvaktsskydd.

Lukonin avskedades i slutet av förra månaden och greps en dryg vecka senare, misstänkt för att leda en nazistgrupp i Orjol.

Bombattentat mot åklagare


Gruppen tros ligga bakom en rad attacker mot rättsväsende och affärsrörelser i staden. Åklagare åtalar nu medlemmar ur gruppen för åtminstone fyra attacker som inträffat under sommaren, bland annat för en polisstation som satts i brand, och ett åklagarkontor som utsatts för ett bombattentat.

På en hemsida tar nazistgruppen på sig attackerna och hotar med att utföra fler attentat i framtiden.
Kajsa Lindohf

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.