Lavinartad ökning av radikala hatgrupper i USA

Publicerad 2010-03-03

Antalet högerradikala grupper och organisationer i USA ökade kraftigt förra året. Patriotiska grupperingar och deras milisstyrkor stod för den största ökningen, hela 244 procent, jämfört med året innan.

Uppgifterna kommer från den årligen återkommande rapporten "The Year in Hate and Extremism" som Southern Poverty Law Center, SPLC publicerade på tisdagen.

- Ökningen är extraordinär, vi har inte sett något liknande på många år, säger Mark Potok, redaktör på SPLCs tidning Inteeligence Report, i en intervju på SPLCs hemsida.

Antalet hatgrupper som SPLC har noterat som aktiva uppgår år 2009 till 932, vilket är en rekordnotering. Bland annat ökade antalet invandringsfientliga grupper, som till exempel The Minutemen, med hela 80 procent förra året.


Konspirationer


Men den mest uppseendeväckande ökningen stod alltså patriotiska grupperingar och milisgrupper för. Dessa grupper definierar sig själva som motståndare till det som kallas "The New World Order" och är i regel starka regeringsmotståndare. Antalet grupper i den här kategorin uppgick förra året till 512 varav 127 är milisgrupper.
- De här grupperna är övertygade om att USA:s regering vill döda befolkningen, säger Mark Potok. De hänger sig till ett oändligt antal konspirationsteorier och ser regeringen som sin största fiende.


Regeringen ses som motståndare


Ett exempel på en nystartad gruppering som växer explosionartat är the Oath Keepers, en organisation som bildades för cirka ett år sedan. The Oath Keepers består av militärer, polismän, brandmän med mera som beskriver sig själva som republikens väktare och säger sig vilja försvara den amerikanska konstitutionen.

Motståndaren är USA:s regering som man tror planerar att låta utländska trupper invadera USA för att attackera det amerikanska folket och antingen döda eller tillfångata dem.
Kajsa Lindohf

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA