Le Pen jämställer muslimska böner med nazi-ockupation

Publicerad 2010-12-13

Marine Le Pen, som aspirerar på partiledarposten i franska Front National, jämför bedjande muslimer med den tyska ockupationen av Frankrike under andra världskriget.

- I områden där religiösa lagar tillämpas är det en ockupation, sade hon i ett kampanjtal i Lyon, rapporterar The Telegraph

I samma tal kallade Marine Le Pen också muslimernas böner på gatorna för ockupation och jämförde de med tyskarnas ockupationen av Frankrike under andra världskriget.

- Självklart har de inte pansarvagnar och soldater, men det är ändå en ockupation och det är jobbigt för lokalbefolkningen, sade hon och syftade på platser där många praktiserande muslimer bor, skriver The Telegraph.

Utspelet väckte kritik från både president Nicolas Sarkozy och Frankrikes opposition.
- Detta är ultrahögerns riktiga ansikte, de har inte förändrats någonting, Marine Le Pen är lika farlig som Jean-Marie Le Pen, sa Bennoit Hamon som är talesperson för Frankrikes socialistiska parti, skriver The Telegraph

Marine Le Pen vill ta över ledarskapet över det främlingsfientliga Front National, som idag leds av hennes far Jean-Marie Le Pen.
Expo

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA