Le Pen jämställer muslimska böner med nazi-ockupation

Publicerad 2010-12-13

Marine Le Pen, som aspirerar på partiledarposten i franska Front National, jämför bedjande muslimer med den tyska ockupationen av Frankrike under andra världskriget.

- I områden där religiösa lagar tillämpas är det en ockupation, sade hon i ett kampanjtal i Lyon, rapporterar The Telegraph

I samma tal kallade Marine Le Pen också muslimernas böner på gatorna för ockupation och jämförde de med tyskarnas ockupationen av Frankrike under andra världskriget.

- Självklart har de inte pansarvagnar och soldater, men det är ändå en ockupation och det är jobbigt för lokalbefolkningen, sade hon och syftade på platser där många praktiserande muslimer bor, skriver The Telegraph.

Utspelet väckte kritik från både president Nicolas Sarkozy och Frankrikes opposition.
- Detta är ultrahögerns riktiga ansikte, de har inte förändrats någonting, Marine Le Pen är lika farlig som Jean-Marie Le Pen, sa Bennoit Hamon som är talesperson för Frankrikes socialistiska parti, skriver The Telegraph

Marine Le Pen vill ta över ledarskapet över det främlingsfientliga Front National, som idag leds av hennes far Jean-Marie Le Pen.
Expo

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.