Ledande SD:are kan ställas inför rätta

Publicerad 2010-08-06

Åklagaren i fallet mot de sverigedemokrater som misstänks för att ha överfallit och rånat en reporter säger att hon i augusti kommer att ta ett beslut i ärendet. Det skriver Expressen på tidningens nätupplaga.

Polisen har färdigställt sin förundersökning och nu lämnat ärendet vidare till åklagare.
– Polisen är klara med de åtgärder vi har kommit överens om så nu ska jag ta ställning till om det behöver ske ytterligare åtgärder när jag kommer tillbaka från semestern, säger chefsåklagare Birgitta Tholander Werne, till Expressen.
Hon räknar med att ta ett beslut någon gång i augusti.

Expo kunde i mars rapportera om att förundersökningen mot ledande sverigedemokrater skulle återupptas. Beslutet kom efter att Mats Svegfors, vd på Sveriges radio, lämnat in en begäran om överprövning i ärendet. Då meddelade riksåklagaren att förundersökningen skulle återupptas när det gäller rån alternativt grov stöld. Det tidigare beslutet att lägga ned förundersökningen gällande hemfridsbrott alternativt olaga hot stod dock kvar.

Det var i februari 2009 som ett antal sverigedemokrater polisanmäldes för att ha rånat och hotat den wallraffande Sveriges radio-reportern Caroline Stenman. Enligt Expressen är det Erik Almqvist, ordförande för ungdomsförbundet SDU, Christian Westling, styrelseledamot SDU och William Petzäll, vice ordförande i SDU, som är misstänkta.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.