Majoritet av skolor släpper in Sverigedemokraterna

Publicerad 2010-03-17

Sex av tio gymnasieskolor kommer tillåta Sverigedemokraternas bokbord i sina lokaler. Det visar en enkätundersökning bland gymnasierektorer som Lärarnas tidning gjort.

Lärarnas tidning har intervjuat 100 gymnasierektorer i lika många kommuner och ställt frågan om de kommer släppa in Sverigedemokraterna i skolan i valrörelsen. 62 rektorer svarade ja, 18 nej och ytterligare 20 hade ännu inte tagit ställning. Jämfört med förra valet 2006 är detta en markant ökning. Då var det, enligt Lärarnas tidning, knappt 30 procent av de nu tillfrågade rektorerna som släppte in Sverigedemokraterna i sina skolor.

Får inte välja


Undersökningen visar vidare att rektorer i kommuner där Sverigedemokraterna har representation i fullmäktige, i högre grad svarade ja på frågan om de tar emot besök från Sverigedemokraterna. I dessa kommuner svarade tre av fyra ja på frågan från Lärarnas tidning.

Skolorna får inte välja vilka partier de släpper in i sina lokaler. I ett beslut i april 2008 slog JK fast att skolorna antingen måste släppa in alla partier eller inga alls. Samtidigt har skolan ett ansvar att bemöta budskap som står i strid med skolans värdegrund.
Kajsa Lindohf

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA