Majoritet av skolor släpper in Sverigedemokraterna

Publicerad 2010-03-17

Sex av tio gymnasieskolor kommer tillåta Sverigedemokraternas bokbord i sina lokaler. Det visar en enkätundersökning bland gymnasierektorer som Lärarnas tidning gjort.

Lärarnas tidning har intervjuat 100 gymnasierektorer i lika många kommuner och ställt frågan om de kommer släppa in Sverigedemokraterna i skolan i valrörelsen. 62 rektorer svarade ja, 18 nej och ytterligare 20 hade ännu inte tagit ställning. Jämfört med förra valet 2006 är detta en markant ökning. Då var det, enligt Lärarnas tidning, knappt 30 procent av de nu tillfrågade rektorerna som släppte in Sverigedemokraterna i sina skolor.

Får inte välja


Undersökningen visar vidare att rektorer i kommuner där Sverigedemokraterna har representation i fullmäktige, i högre grad svarade ja på frågan om de tar emot besök från Sverigedemokraterna. I dessa kommuner svarade tre av fyra ja på frågan från Lärarnas tidning.

Skolorna får inte välja vilka partier de släpper in i sina lokaler. I ett beslut i april 2008 slog JK fast att skolorna antingen måste släppa in alla partier eller inga alls. Samtidigt har skolan ett ansvar att bemöta budskap som står i strid med skolans värdegrund.
Kajsa Lindohf

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA