Majoritet av skolor släpper in Sverigedemokraterna

Publicerad 2010-03-17

Sex av tio gymnasieskolor kommer tillåta Sverigedemokraternas bokbord i sina lokaler. Det visar en enkätundersökning bland gymnasierektorer som Lärarnas tidning gjort.

Lärarnas tidning har intervjuat 100 gymnasierektorer i lika många kommuner och ställt frågan om de kommer släppa in Sverigedemokraterna i skolan i valrörelsen. 62 rektorer svarade ja, 18 nej och ytterligare 20 hade ännu inte tagit ställning. Jämfört med förra valet 2006 är detta en markant ökning. Då var det, enligt Lärarnas tidning, knappt 30 procent av de nu tillfrågade rektorerna som släppte in Sverigedemokraterna i sina skolor.

Får inte välja


Undersökningen visar vidare att rektorer i kommuner där Sverigedemokraterna har representation i fullmäktige, i högre grad svarade ja på frågan om de tar emot besök från Sverigedemokraterna. I dessa kommuner svarade tre av fyra ja på frågan från Lärarnas tidning.

Skolorna får inte välja vilka partier de släpper in i sina lokaler. I ett beslut i april 2008 slog JK fast att skolorna antingen måste släppa in alla partier eller inga alls. Samtidigt har skolan ett ansvar att bemöta budskap som står i strid med skolans värdegrund.
Kajsa Lindohf

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.