Man hotade ungdomar med pistol

Publicerad 2010-05-11

En man hotade ungdomar med pistol i Umeå. När polisen gjorde husrannsakan i mannens lägenhet fann de både sprängmedel och nazistiska symboler.

Det var på fredagskvällen som 43-åringen hotade ett par ungdomar med ett pistolliknande vapen i närheten av en skola i Umeå. Polisen kunde strax därefter gripa mannen, som bor i närheten av skolan. I samband med gripandet tog polisen beslut om husrannsakan.
I mannens lägenhet hittade polisen ett par kilo sprängmedel och nazistiska symboler.
– Det handlar bland annat om en flagga med hakkors på som varit uppsatt och en mängd dekaler, säger kammaråklagare Lotta Sundström, till Expo.se.

Känd av polisen


Enligt Västerbottens folkblad är mannen sedan tidigare känd av polisen för liknande brottslighet.
Polisens bombgrupp flögs under lördagen upp till Umeå från Stockholm och kunde efter undersökning av lägenheten förstöra sprängmedlet.

I går häktads mannen, misstänkt bland annat för grovt olaga hot och innehav av explosiva varor.
– Han har lämnat en del uppgifter och han hade en tanke med innehavet. Men vad han hade för tanke kan jag inte gå in på, säger Lotta Sundström.

Den 43–åriga mannen nekar till brott.
Kenny Hjälte

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA