Man hotade ungdomar med pistol

Publicerad 2010-05-11

En man hotade ungdomar med pistol i Umeå. När polisen gjorde husrannsakan i mannens lägenhet fann de både sprängmedel och nazistiska symboler.

Det var på fredagskvällen som 43-åringen hotade ett par ungdomar med ett pistolliknande vapen i närheten av en skola i Umeå. Polisen kunde strax därefter gripa mannen, som bor i närheten av skolan. I samband med gripandet tog polisen beslut om husrannsakan.
I mannens lägenhet hittade polisen ett par kilo sprängmedel och nazistiska symboler.
– Det handlar bland annat om en flagga med hakkors på som varit uppsatt och en mängd dekaler, säger kammaråklagare Lotta Sundström, till Expo.se.

Känd av polisen


Enligt Västerbottens folkblad är mannen sedan tidigare känd av polisen för liknande brottslighet.
Polisens bombgrupp flögs under lördagen upp till Umeå från Stockholm och kunde efter undersökning av lägenheten förstöra sprängmedlet.

I går häktads mannen, misstänkt bland annat för grovt olaga hot och innehav av explosiva varor.
– Han har lämnat en del uppgifter och han hade en tanke med innehavet. Men vad han hade för tanke kan jag inte gå in på, säger Lotta Sundström.

Den 43–åriga mannen nekar till brott.
Kenny Hjälte

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.