Man hotade ungdomar med pistol

Publicerad 2010-05-11

En man hotade ungdomar med pistol i Umeå. När polisen gjorde husrannsakan i mannens lägenhet fann de både sprängmedel och nazistiska symboler.

Det var på fredagskvällen som 43-åringen hotade ett par ungdomar med ett pistolliknande vapen i närheten av en skola i Umeå. Polisen kunde strax därefter gripa mannen, som bor i närheten av skolan. I samband med gripandet tog polisen beslut om husrannsakan.
I mannens lägenhet hittade polisen ett par kilo sprängmedel och nazistiska symboler.
– Det handlar bland annat om en flagga med hakkors på som varit uppsatt och en mängd dekaler, säger kammaråklagare Lotta Sundström, till Expo.se.

Känd av polisen


Enligt Västerbottens folkblad är mannen sedan tidigare känd av polisen för liknande brottslighet.
Polisens bombgrupp flögs under lördagen upp till Umeå från Stockholm och kunde efter undersökning av lägenheten förstöra sprängmedlet.

I går häktads mannen, misstänkt bland annat för grovt olaga hot och innehav av explosiva varor.
– Han har lämnat en del uppgifter och han hade en tanke med innehavet. Men vad han hade för tanke kan jag inte gå in på, säger Lotta Sundström.

Den 43–åriga mannen nekar till brott.
Kenny Hjälte

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA