Kristallnatten

Många mindes Kristallnattens offer

Publicerad 2010-11-10

I går var det 72 år sedan Kristallnatten. På minst 25 orter runt om i landet samlades människor för att minnas offren och för att protestera mot rasism.

I Piteå arrangerade Ung Vänster och ABF-Norr en manifestation under parollen "Håll ihop mot rasism".
- Vi uppmärksammar den här dagen varje år men i år känns det extra aktuellt sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen, sade Malin Sandin, ledamot i Ung Vänster Norrbottens distriktsstyrelse i Pietå Tidningen.

I Visby samlades 300 personer till fackeltåg genom staden medan man i Helsingborg träffades i centrala delarna av stan för att tända ljus till minns av offren.
– Det var inte meningen att samla massa människor, det var mer meningen att uppmärksamma vad som hände natten mellan 9 och 10 november 1938 och göra det till en minnesstund. Vi ska inte skrika, vi ska inte ropa. Vi ska vara stilla och minnas de människor som föll offer, förklarade Daniel Mena från Tillsamman mot rasism - Helsingborg i Helsingsborgs Dagblads webb-tv.

Kristallnatten kallas natten mellan 9 november och 10 november 1938 då grupper ur det tyska nazistpartiet intensifierade judeförföljelserna.
Ett hundratal judar dödades, mellan 20 000 och 30 000 arresterades och fördes till koncentrationsläger. 267 synagogor brändes och över 7 500 butiker vandaliserades.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA