Kristallnatten

Många mindes Kristallnattens offer

Publicerad 2010-11-10

I går var det 72 år sedan Kristallnatten. På minst 25 orter runt om i landet samlades människor för att minnas offren och för att protestera mot rasism.

I Piteå arrangerade Ung Vänster och ABF-Norr en manifestation under parollen "Håll ihop mot rasism".
- Vi uppmärksammar den här dagen varje år men i år känns det extra aktuellt sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen, sade Malin Sandin, ledamot i Ung Vänster Norrbottens distriktsstyrelse i Pietå Tidningen.

I Visby samlades 300 personer till fackeltåg genom staden medan man i Helsingborg träffades i centrala delarna av stan för att tända ljus till minns av offren.
– Det var inte meningen att samla massa människor, det var mer meningen att uppmärksamma vad som hände natten mellan 9 och 10 november 1938 och göra det till en minnesstund. Vi ska inte skrika, vi ska inte ropa. Vi ska vara stilla och minnas de människor som föll offer, förklarade Daniel Mena från Tillsamman mot rasism - Helsingborg i Helsingsborgs Dagblads webb-tv.

Kristallnatten kallas natten mellan 9 november och 10 november 1938 då grupper ur det tyska nazistpartiet intensifierade judeförföljelserna.
Ett hundratal judar dödades, mellan 20 000 och 30 000 arresterades och fördes till koncentrationsläger. 267 synagogor brändes och över 7 500 butiker vandaliserades.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA