Kristallnatten

Många mindes Kristallnattens offer

Publicerad 2010-11-10

I går var det 72 år sedan Kristallnatten. På minst 25 orter runt om i landet samlades människor för att minnas offren och för att protestera mot rasism.

I Piteå arrangerade Ung Vänster och ABF-Norr en manifestation under parollen "Håll ihop mot rasism".
- Vi uppmärksammar den här dagen varje år men i år känns det extra aktuellt sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen, sade Malin Sandin, ledamot i Ung Vänster Norrbottens distriktsstyrelse i Pietå Tidningen.

I Visby samlades 300 personer till fackeltåg genom staden medan man i Helsingborg träffades i centrala delarna av stan för att tända ljus till minns av offren.
– Det var inte meningen att samla massa människor, det var mer meningen att uppmärksamma vad som hände natten mellan 9 och 10 november 1938 och göra det till en minnesstund. Vi ska inte skrika, vi ska inte ropa. Vi ska vara stilla och minnas de människor som föll offer, förklarade Daniel Mena från Tillsamman mot rasism - Helsingborg i Helsingsborgs Dagblads webb-tv.

Kristallnatten kallas natten mellan 9 november och 10 november 1938 då grupper ur det tyska nazistpartiet intensifierade judeförföljelserna.
Ett hundratal judar dödades, mellan 20 000 och 30 000 arresterades och fördes till koncentrationsläger. 267 synagogor brändes och över 7 500 butiker vandaliserades.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.