Militant rysk nynazist arresterad i Norge

Publicerad 2010-09-24

Den ryske nynazisten Viacheslav Datsik har överlämnat sig till immigrationspolisen i Oslo, meddelar bland andra nyhetsbyrån ITAR-TASS.

Datsik har tidigare tävlat i kampsporten MMA (Mixed Martial Arts), där han blivit ökänd för sin brutalitet. Den svenska sajten MMAnytt.se gav honom i våras den tvivelaktiga äran att ingå i deras lista över "De sju största galningarna i Mixed Martial Arts".

Hans labila temperament är inte bara en show för MMA-publiken. 33-årige Datsik har dömts för ett flertal rån men bedömts som alltför psykiskt störd för att kunna avtjäna ett fängelsestraff. I början av augusti flydde han från det mentalsjukhus utanför Sankt Petersburg där han tillbringat de senaste tre åren, för att sedan söka politisk asyl i Norge.

Nazist


Datsik, som i kampsportsvärlden gått under namnet "Röde Tarzan", har nämligen en politisk drivkraft: nazismen. Han är en framstående medlem av den i Ryssland förbjudna nynazistorganisationen SS (Slavjanskij Sojuz, "Slaviska Unionen"), som tidigare i år öppnade en butik i den norska huvudstaden.

Enligt den svenske militärhistorikern Lars Gyllenhaal har SS tillgång till militära vapen och övningsfält. Vid gripandet lämnade Datsik över ett laddat vapen till representanter för immigrationsverket. Datsik betraktas som farlig och ska enligt rysk polis ha brutit sig igenom mentalsjukhusets staket med sina bara händer.
Expo

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.