Militant rysk nynazist arresterad i Norge

Publicerad 2010-09-24

Den ryske nynazisten Viacheslav Datsik har överlämnat sig till immigrationspolisen i Oslo, meddelar bland andra nyhetsbyrån ITAR-TASS.

Datsik har tidigare tävlat i kampsporten MMA (Mixed Martial Arts), där han blivit ökänd för sin brutalitet. Den svenska sajten MMAnytt.se gav honom i våras den tvivelaktiga äran att ingå i deras lista över "De sju största galningarna i Mixed Martial Arts".

Hans labila temperament är inte bara en show för MMA-publiken. 33-årige Datsik har dömts för ett flertal rån men bedömts som alltför psykiskt störd för att kunna avtjäna ett fängelsestraff. I början av augusti flydde han från det mentalsjukhus utanför Sankt Petersburg där han tillbringat de senaste tre åren, för att sedan söka politisk asyl i Norge.

Nazist


Datsik, som i kampsportsvärlden gått under namnet "Röde Tarzan", har nämligen en politisk drivkraft: nazismen. Han är en framstående medlem av den i Ryssland förbjudna nynazistorganisationen SS (Slavjanskij Sojuz, "Slaviska Unionen"), som tidigare i år öppnade en butik i den norska huvudstaden.

Enligt den svenske militärhistorikern Lars Gyllenhaal har SS tillgång till militära vapen och övningsfält. Vid gripandet lämnade Datsik över ett laddat vapen till representanter för immigrationsverket. Datsik betraktas som farlig och ska enligt rysk polis ha brutit sig igenom mentalsjukhusets staket med sina bara händer.
Expo

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA