Militant rysk nynazist arresterad i Norge

Publicerad 2010-09-24

Den ryske nynazisten Viacheslav Datsik har överlämnat sig till immigrationspolisen i Oslo, meddelar bland andra nyhetsbyrån ITAR-TASS.

Datsik har tidigare tävlat i kampsporten MMA (Mixed Martial Arts), där han blivit ökänd för sin brutalitet. Den svenska sajten MMAnytt.se gav honom i våras den tvivelaktiga äran att ingå i deras lista över "De sju största galningarna i Mixed Martial Arts".

Hans labila temperament är inte bara en show för MMA-publiken. 33-årige Datsik har dömts för ett flertal rån men bedömts som alltför psykiskt störd för att kunna avtjäna ett fängelsestraff. I början av augusti flydde han från det mentalsjukhus utanför Sankt Petersburg där han tillbringat de senaste tre åren, för att sedan söka politisk asyl i Norge.

Nazist


Datsik, som i kampsportsvärlden gått under namnet "Röde Tarzan", har nämligen en politisk drivkraft: nazismen. Han är en framstående medlem av den i Ryssland förbjudna nynazistorganisationen SS (Slavjanskij Sojuz, "Slaviska Unionen"), som tidigare i år öppnade en butik i den norska huvudstaden.

Enligt den svenske militärhistorikern Lars Gyllenhaal har SS tillgång till militära vapen och övningsfält. Vid gripandet lämnade Datsik över ett laddat vapen till representanter för immigrationsverket. Datsik betraktas som farlig och ska enligt rysk polis ha brutit sig igenom mentalsjukhusets staket med sina bara händer.
Expo

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA