100802_romer_041.jpg\

Hédi Fried, som själv överlevde dödslägret Auschwitz, sade i sitt tal att fördomarna inte försvunnit och att det än i dag finns människor som väljer att inte ingripa.
FOTO: Expo

Minnesceremoni i Stockholm för romska offer

Publicerad 2010-08-02

Ett 30-tal personer samlades på Raul Wallenbergstorg på måndagen för att hedra minnet av "Zigernarnattens" offer.

Det var mellan natten den 2 och 3 augusti 1944 som runt 3000 romer fördes till gaskamrarna i de tyska nazisternas dödsläger Auschwitz-Birkenau – den så kallade "Zigernarnatten". Bakom minnesceremonin i Stockholm för att hedra dessa offer, som var den första av sitt slag, stod Sveriges internationella romska filmfestival, SIRF.

Integrations- och jämställdsminister Nyamko Sabuni (FP), som var en av talarna vid minnesceremonin, sade att situationen för romer i Europa och Sverige inte är ljus och nämnde bland annat att många romska barn saknar utbildning, hög arbetslöshet och att romer diskrimineras när de söker bostad.

Den utredning som Delegationen för romska frågor presenterade förra veckan ska enligt Sabuni omvandlas till handling.
– Respekten för de mänskliga rättigheterna utgör kittet i väl fungerande demokrati och det är dags att göra rättigheter till en verklighet för alla, sade hon.
Några konkreta exempel på vilka åtgärder som planeras kunde Sabuni inte ge i dagsläget utan sade till Expo att hon inväntar remissvaren.

Trots ihållande regn fick de 30-tal personer som var på plats även lyssna på tal från Hédi Fried, som själv överlevde Auschwitz, Eskil Franck, chef för Forum för levande historia och Domino Kai från SIRF.
Anders Dalsbro

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA