100802_romer_041.jpg\

Hédi Fried, som själv överlevde dödslägret Auschwitz, sade i sitt tal att fördomarna inte försvunnit och att det än i dag finns människor som väljer att inte ingripa.
FOTO: Expo

Minnesceremoni i Stockholm för romska offer

Publicerad 2010-08-02

Ett 30-tal personer samlades på Raul Wallenbergstorg på måndagen för att hedra minnet av "Zigernarnattens" offer.

Det var mellan natten den 2 och 3 augusti 1944 som runt 3000 romer fördes till gaskamrarna i de tyska nazisternas dödsläger Auschwitz-Birkenau – den så kallade "Zigernarnatten". Bakom minnesceremonin i Stockholm för att hedra dessa offer, som var den första av sitt slag, stod Sveriges internationella romska filmfestival, SIRF.

Integrations- och jämställdsminister Nyamko Sabuni (FP), som var en av talarna vid minnesceremonin, sade att situationen för romer i Europa och Sverige inte är ljus och nämnde bland annat att många romska barn saknar utbildning, hög arbetslöshet och att romer diskrimineras när de söker bostad.

Den utredning som Delegationen för romska frågor presenterade förra veckan ska enligt Sabuni omvandlas till handling.
– Respekten för de mänskliga rättigheterna utgör kittet i väl fungerande demokrati och det är dags att göra rättigheter till en verklighet för alla, sade hon.
Några konkreta exempel på vilka åtgärder som planeras kunde Sabuni inte ge i dagsläget utan sade till Expo att hon inväntar remissvaren.

Trots ihållande regn fick de 30-tal personer som var på plats även lyssna på tal från Hédi Fried, som själv överlevde Auschwitz, Eskil Franck, chef för Forum för levande historia och Domino Kai från SIRF.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA