100802_romer_041.jpg\

Hédi Fried, som själv överlevde dödslägret Auschwitz, sade i sitt tal att fördomarna inte försvunnit och att det än i dag finns människor som väljer att inte ingripa.
FOTO: Expo

Minnesceremoni i Stockholm för romska offer

Publicerad 2010-08-02

Ett 30-tal personer samlades på Raul Wallenbergstorg på måndagen för att hedra minnet av "Zigernarnattens" offer.

Det var mellan natten den 2 och 3 augusti 1944 som runt 3000 romer fördes till gaskamrarna i de tyska nazisternas dödsläger Auschwitz-Birkenau – den så kallade "Zigernarnatten". Bakom minnesceremonin i Stockholm för att hedra dessa offer, som var den första av sitt slag, stod Sveriges internationella romska filmfestival, SIRF.

Integrations- och jämställdsminister Nyamko Sabuni (FP), som var en av talarna vid minnesceremonin, sade att situationen för romer i Europa och Sverige inte är ljus och nämnde bland annat att många romska barn saknar utbildning, hög arbetslöshet och att romer diskrimineras när de söker bostad.

Den utredning som Delegationen för romska frågor presenterade förra veckan ska enligt Sabuni omvandlas till handling.
– Respekten för de mänskliga rättigheterna utgör kittet i väl fungerande demokrati och det är dags att göra rättigheter till en verklighet för alla, sade hon.
Några konkreta exempel på vilka åtgärder som planeras kunde Sabuni inte ge i dagsläget utan sade till Expo att hon inväntar remissvaren.

Trots ihållande regn fick de 30-tal personer som var på plats även lyssna på tal från Hédi Fried, som själv överlevde Auschwitz, Eskil Franck, chef för Forum för levande historia och Domino Kai från SIRF.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.