Minoritetsregering tar hjälp av Wilders

Publicerad 2010-09-30

Efter månader av förhandlingar står det klart att Nederländerna kommer att styras av en borgerlig minoritetsregering, med stöd av det antimuslimska partiet PVV som leds av Geert Wilders.

Det är det kristdemokratiska partiet CDA och det liberala partiet VVD som valt att bilda Nederländernas första minoritetsregering sedan 1939. De två partierna har tillsammans 52 av parlamentets 150 mandat. För att kunna få genom sina förslag är den nya koalitionen beroende av Geert Wilders parti PVV, som bland annat förespråkar ett förbud av Koranen och ett stopp av muslimsk invandring. Tillsammans får de 76 mandat.

PVV som varit utfryst i den Nederländska politiken ser överenskommelsen som en seger.
– Vem hade för några år sedan kunnat tro att vårt parti skulle kunna få så här mycket inflytande, sa Geert Wilders efter att överenskommelsen tillkännagjorts, enligt holländsk radio.

Känsligt politiskt läge


Förhandlingarna har pågått sedan valet i början av augusti. Till en början försökte Mark Rutte, partiledare för VVD, hitta en lösning som skulle hålla Geert Wilders borta från makten. Men försöken att skapa en lila allians mellan hans eget parti och tre vänsterpartier misslyckades.

Den nykomponerade lösningen som gör PVV till stödparti har orsakat häftiga reaktioner. Inte minst inom det kristdemokratiska partiet. I helgen ska partiets medlemmar samlas till en specialinsatt kongress för att ge sitt godkännande till samarbetet. Samtidigt har två parlamentsledamoter hotat att hoppa av samarbetet, vilket skulle stjälpa den nya alliansens bräckliga majoritet.

Det känsliga politiska läget förvärras av att Geert Wilders i helgen ska hålla tal i Berlin. Nästa vecka inleds dessutom den sex dagar långa rättegången mot Wilders där han står åtalad för att ha hetsat mot muslimer.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA