Minoritetsregering tar hjälp av Wilders

Publicerad 2010-09-30

Efter månader av förhandlingar står det klart att Nederländerna kommer att styras av en borgerlig minoritetsregering, med stöd av det antimuslimska partiet PVV som leds av Geert Wilders.

Det är det kristdemokratiska partiet CDA och det liberala partiet VVD som valt att bilda Nederländernas första minoritetsregering sedan 1939. De två partierna har tillsammans 52 av parlamentets 150 mandat. För att kunna få genom sina förslag är den nya koalitionen beroende av Geert Wilders parti PVV, som bland annat förespråkar ett förbud av Koranen och ett stopp av muslimsk invandring. Tillsammans får de 76 mandat.

PVV som varit utfryst i den Nederländska politiken ser överenskommelsen som en seger.
– Vem hade för några år sedan kunnat tro att vårt parti skulle kunna få så här mycket inflytande, sa Geert Wilders efter att överenskommelsen tillkännagjorts, enligt holländsk radio.

Känsligt politiskt läge


Förhandlingarna har pågått sedan valet i början av augusti. Till en början försökte Mark Rutte, partiledare för VVD, hitta en lösning som skulle hålla Geert Wilders borta från makten. Men försöken att skapa en lila allians mellan hans eget parti och tre vänsterpartier misslyckades.

Den nykomponerade lösningen som gör PVV till stödparti har orsakat häftiga reaktioner. Inte minst inom det kristdemokratiska partiet. I helgen ska partiets medlemmar samlas till en specialinsatt kongress för att ge sitt godkännande till samarbetet. Samtidigt har två parlamentsledamoter hotat att hoppa av samarbetet, vilket skulle stjälpa den nya alliansens bräckliga majoritet.

Det känsliga politiska läget förvärras av att Geert Wilders i helgen ska hålla tal i Berlin. Nästa vecka inleds dessutom den sex dagar långa rättegången mot Wilders där han står åtalad för att ha hetsat mot muslimer.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.