Minskat rasistiskt våld i Ryssland

Publicerad 2010-03-12

För första gången på sex år minskar det rasistiska våldet i Ryssland. Det visar en sammanställning som Sova center gjort. Samtidigt påpekar Sova att siffrorna är alarmerande höga.

Enligt den statistik som den obundna antirastiska organisationen Sova tagit fram så mördades minst 71 personer och 333 skadades allvarligt i rasistiskt våld i Ryssland under 2009. Det är en betydande minskning jämfört med året innan då 109 personer dödades och 486 skadades.

Sova förklarar minskningen dels med de rättsliga insatser som gjorts mot de mest aggressiva högerextrema grupperna under slutet av 2008 och 2009. Men trots de ökande insatserna fortsätter rasistiskt våld vara ett problem i Ryssland.

Hög aktivitet


Trots minskningen är aktiviteten bland högerextrema grupper hög. Olika former av rasistisk vandalism ökade till exempel under 2009. Den ryska vit makt-miljön riktar framför allt fokus mot regeringen i ett försök att öka misstron mot regeringen. Miljöns mål att upprätta en nynazistisk regim.

I Sovas rapport påpekas det också att inslag av nationalism och främlingsfientlighet inte bara återfinns bland högerextrema rörelser. Även de etablerade partierna har adopterat slogans från extremhögern.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.