Minskat rasistiskt våld i Ryssland

Publicerad 2010-03-12

För första gången på sex år minskar det rasistiska våldet i Ryssland. Det visar en sammanställning som Sova center gjort. Samtidigt påpekar Sova att siffrorna är alarmerande höga.

Enligt den statistik som den obundna antirastiska organisationen Sova tagit fram så mördades minst 71 personer och 333 skadades allvarligt i rasistiskt våld i Ryssland under 2009. Det är en betydande minskning jämfört med året innan då 109 personer dödades och 486 skadades.

Sova förklarar minskningen dels med de rättsliga insatser som gjorts mot de mest aggressiva högerextrema grupperna under slutet av 2008 och 2009. Men trots de ökande insatserna fortsätter rasistiskt våld vara ett problem i Ryssland.

Hög aktivitet


Trots minskningen är aktiviteten bland högerextrema grupper hög. Olika former av rasistisk vandalism ökade till exempel under 2009. Den ryska vit makt-miljön riktar framför allt fokus mot regeringen i ett försök att öka misstron mot regeringen. Miljöns mål att upprätta en nynazistisk regim.

I Sovas rapport påpekas det också att inslag av nationalism och främlingsfientlighet inte bara återfinns bland högerextrema rörelser. Även de etablerade partierna har adopterat slogans från extremhögern.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA