Misshandlade pride-arrangör - slipper åtal

Publicerad 2010-10-28

Två riksdagsmän från Litauen får immunitet och slipper åtal för att ha misshandlat en av arrangörerna bakom Pridetåget i Litauen i juni i år. Det rapporterar nättidningen EUobserver.com.

Riksdagsmännen, varav en tillhör Litauens största parti, ska enligt åklagare ha deltagit i en två tusen man stor motdemonstration mot Pridetåget i somras. Där uppges de ha brutit sig igenom polisens linjer för att misshandla en man genom att sparka honom. Polisen fick använda tårgas för att få slut på våldsamheterna.

Samtliga riksdagsledamöter har immunitet i Litauen, men parlamentet kan häva skyddet genom omröstning. De misstänkta riksdagsmännen sa inför omröstningen att de agerat för att skydda Litauens värderingar och grundlag. Efteråt valde riksdagen att ge ledamöterna fortsatt skydd.

Mellan 300 och 500 personer deltog i Pridedemonstrationen. 2007 och 2008 var demonstrationen förbjuden i landet.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.