Misshandlade pride-arrangör - slipper åtal

Publicerad 2010-10-28

Två riksdagsmän från Litauen får immunitet och slipper åtal för att ha misshandlat en av arrangörerna bakom Pridetåget i Litauen i juni i år. Det rapporterar nättidningen EUobserver.com.

Riksdagsmännen, varav en tillhör Litauens största parti, ska enligt åklagare ha deltagit i en två tusen man stor motdemonstration mot Pridetåget i somras. Där uppges de ha brutit sig igenom polisens linjer för att misshandla en man genom att sparka honom. Polisen fick använda tårgas för att få slut på våldsamheterna.

Samtliga riksdagsledamöter har immunitet i Litauen, men parlamentet kan häva skyddet genom omröstning. De misstänkta riksdagsmännen sa inför omröstningen att de agerat för att skydda Litauens värderingar och grundlag. Efteråt valde riksdagen att ge ledamöterna fortsatt skydd.

Mellan 300 och 500 personer deltog i Pridedemonstrationen. 2007 och 2008 var demonstrationen förbjuden i landet.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA