Misshandlade pride-arrangör - slipper åtal

Publicerad 2010-10-28

Två riksdagsmän från Litauen får immunitet och slipper åtal för att ha misshandlat en av arrangörerna bakom Pridetåget i Litauen i juni i år. Det rapporterar nättidningen EUobserver.com.

Riksdagsmännen, varav en tillhör Litauens största parti, ska enligt åklagare ha deltagit i en två tusen man stor motdemonstration mot Pridetåget i somras. Där uppges de ha brutit sig igenom polisens linjer för att misshandla en man genom att sparka honom. Polisen fick använda tårgas för att få slut på våldsamheterna.

Samtliga riksdagsledamöter har immunitet i Litauen, men parlamentet kan häva skyddet genom omröstning. De misstänkta riksdagsmännen sa inför omröstningen att de agerat för att skydda Litauens värderingar och grundlag. Efteråt valde riksdagen att ge ledamöterna fortsatt skydd.

Mellan 300 och 500 personer deltog i Pridedemonstrationen. 2007 och 2008 var demonstrationen förbjuden i landet.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA