Misstänkt seriemördare medlem i amerikansk nazistgrupp

Publicerad 2010-08-04

Förra veckan greps amerikanen William Dathan Holbert misstänkt för att ha mördat nio personer i turistparadiset Boca del Toro i Panama. Holbert ska enligt den amerikanska organisationen Southern Poverty Law Center, SPLC, ha etablerat kontakt med rika personer för att sedan mörda dem och ta över deras tillgångar.

Det har sedan tidigare varit känt att Holbert under 2000-talet rört sig högerextrema kretsar i USA. Han är känd för sin hakkorstatuering och drev så sent som 2006 en bokhandel som sålde rasistisk litterattur.

Nu kan SPLC avslöja att Holbert under 2002 dessutom var medlem i National Alliance, den då viktigaste nazistiska gruppen i USA. SPLC citerar en skribent på det nazistiska forumet Stormfront som påstår att Holbert var koordinator för National Alliances västra region. Enligt samma källa ska Holbert bara ett år senare ha påstått att han lämnat organisationen till förmån för nystartad grupp.
Daniel Poohl

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.