Misstänkt svensk för Auschwitz-stölden träder fram

Publicerad 2010-01-08

Den före detta nazistledaren Anders Högström träder fram i Aftonbladet och berättar om sin inblandning i stölden av Auschwitz-skylten.

Enligt Anders Högström ska han ha fått en förfrågan om att transportera skylten från en plats till en annan och dessutom förmedla kontakt med en köpare.
– Vi hade en person som var beredd att betala flera miljoner för skylten, säger han till Aftonbladet.

Anders Högström var under 1990-talet ledare för Nationalsocialist front. Men hösten 1999 lämnade Högstrom partiet och nazismen. Att hans namn blivit aktuellt för utredningen av stölden av Auschwitz-skylten beror enligt honom själv på att han valde att träda fram. Enligt uppgifter till Aftonbladet skulle pengarna från stölden användas för att finansiera nazistisk verksamhet.
– Jag är stolt över att jag har avslöjat det här och stoppat det hela, säger han och meddelar vidare att även ytterligare en person som är misstänkt för inblandning i stölden har samarbetat med de polska utredarna och Interpol, enligt uppgifter i Aftonbladet.

Polen har begärt rättshjälp


Tidigare i veckan begärde Polen svensk rätthjälp och vill att tre svenskar ska förhöras. Den svenska utredningen leds av vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström på åklagarkammaren för säkerhetsmål i Stockholm. Hon meddelade till TT under torsdagen att det ännu är oklart om någon kommer att anhållas i ärendet.

Skylten i dödslägret Auschwitz med texten "Arbeit macht frei" (arbete ger frihet) stals under natten till den 18 december. Någon hade monterat ned den och fraktat den från platsen. Några dagar senare återfanns skylten i tre delar. Polsk polis har häktat ett antal personer för inblandning i stölden. Men de verkar inte ha haft några politiska motiv för sin delaktighet.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.