Misstänkt svensk för Auschwitz-stölden träder fram

Publicerad 2010-01-08

Den före detta nazistledaren Anders Högström träder fram i Aftonbladet och berättar om sin inblandning i stölden av Auschwitz-skylten.

Enligt Anders Högström ska han ha fått en förfrågan om att transportera skylten från en plats till en annan och dessutom förmedla kontakt med en köpare.
– Vi hade en person som var beredd att betala flera miljoner för skylten, säger han till Aftonbladet.

Anders Högström var under 1990-talet ledare för Nationalsocialist front. Men hösten 1999 lämnade Högstrom partiet och nazismen. Att hans namn blivit aktuellt för utredningen av stölden av Auschwitz-skylten beror enligt honom själv på att han valde att träda fram. Enligt uppgifter till Aftonbladet skulle pengarna från stölden användas för att finansiera nazistisk verksamhet.
– Jag är stolt över att jag har avslöjat det här och stoppat det hela, säger han och meddelar vidare att även ytterligare en person som är misstänkt för inblandning i stölden har samarbetat med de polska utredarna och Interpol, enligt uppgifter i Aftonbladet.

Polen har begärt rättshjälp


Tidigare i veckan begärde Polen svensk rätthjälp och vill att tre svenskar ska förhöras. Den svenska utredningen leds av vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström på åklagarkammaren för säkerhetsmål i Stockholm. Hon meddelade till TT under torsdagen att det ännu är oklart om någon kommer att anhållas i ärendet.

Skylten i dödslägret Auschwitz med texten "Arbeit macht frei" (arbete ger frihet) stals under natten till den 18 december. Någon hade monterat ned den och fraktat den från platsen. Några dagar senare återfanns skylten i tre delar. Polsk polis har häktat ett antal personer för inblandning i stölden. Men de verkar inte ha haft några politiska motiv för sin delaktighet.
Anders Dalsbro

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA