Misstänkt svensk för Auschwitz-stölden träder fram

Publicerad 2010-01-08

Den före detta nazistledaren Anders Högström träder fram i Aftonbladet och berättar om sin inblandning i stölden av Auschwitz-skylten.

Enligt Anders Högström ska han ha fått en förfrågan om att transportera skylten från en plats till en annan och dessutom förmedla kontakt med en köpare.
– Vi hade en person som var beredd att betala flera miljoner för skylten, säger han till Aftonbladet.

Anders Högström var under 1990-talet ledare för Nationalsocialist front. Men hösten 1999 lämnade Högstrom partiet och nazismen. Att hans namn blivit aktuellt för utredningen av stölden av Auschwitz-skylten beror enligt honom själv på att han valde att träda fram. Enligt uppgifter till Aftonbladet skulle pengarna från stölden användas för att finansiera nazistisk verksamhet.
– Jag är stolt över att jag har avslöjat det här och stoppat det hela, säger han och meddelar vidare att även ytterligare en person som är misstänkt för inblandning i stölden har samarbetat med de polska utredarna och Interpol, enligt uppgifter i Aftonbladet.

Polen har begärt rättshjälp


Tidigare i veckan begärde Polen svensk rätthjälp och vill att tre svenskar ska förhöras. Den svenska utredningen leds av vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström på åklagarkammaren för säkerhetsmål i Stockholm. Hon meddelade till TT under torsdagen att det ännu är oklart om någon kommer att anhållas i ärendet.

Skylten i dödslägret Auschwitz med texten "Arbeit macht frei" (arbete ger frihet) stals under natten till den 18 december. Någon hade monterat ned den och fraktat den från platsen. Några dagar senare återfanns skylten i tre delar. Polsk polis har häktat ett antal personer för inblandning i stölden. Men de verkar inte ha haft några politiska motiv för sin delaktighet.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA