100713_utrgroundzero.jpg\

I närheten av Ground Zero, platsen där World Trade Center stod innan det attackerades den 11 september, planeras nu ett moskébygge. Antimuslimska grupper deltar i protesterna.

Moskébygge nära Ground Zero väcker protester

Publicerad 2010-07-13

Idag arrangeras en hearing om ett planerat moskébygge nära Ground Zero i New York. Planerna har väckt starka protester från antimuslimska grupper.

Rent praktiskt handlar dagens möte om huruvida en 152 år gammal lagerlokal kan rivas för att ge utrymme åt ett 13-våningshus innehållande bland annat en moské.
Men för ett USA som fortfarande har 11 septemberdåden i färskt minne är frågan större än så.

"Vi ber om hänsyn"


De starkaste protesterna mot den planerade moskén kommer från antimuslimska grupper. I juni samlades tusentals demonstranter för att visa sitt missnöje med planerna.
– Ground Zero är en krigsminnesplats och en begravningsplats. Vi ber om lite hänsyn, krävde Pamela Geller, en av grundarna till Stop Islamization of America, i sitt tal.

I dag uppmanar organisationen sina anhängare att ta sig till frågestunden och göra sina röster hörda.

En annan av de organisationer som protesterat mot bygget är American Center for Law and Justice, ACLJ.
"Ground Zero är helt enkelt inte platsen att bygga en moské vid. Av hänsyn till 9-11 hjältarna är det dags att sätta stopp för detta en gång för alla", skriver organisationen på sin hemsida.

Grupperna har stöd av flera anhöriga till offer för 11 septemberdåden. Även den republikanske guvernörskandidaten Raick Lazio har gett sig in i debatten och krävt att det ska undersökas varifrån finansieringen till projektet kommer ifrån.

Stöd från borgmästaren


Stödet för mosképrojektet är ändå stort. Borgmästaren Michael Bloomberg har sagt att det vore oamerikanskt att granska moskén. Flera anhöriga har uttryckt sitt stöd och tunnebanechauffören Carlos Johnson, som var den förste att anropa från 11 septemberdåden, stödjer även han planerna.
– De borde ha rätt att ha något där. Det är vad det här landet är bygger på, säger han till am New York.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA