Motsättningar i SD-Örebro

Publicerad 2010-03-08

En spricka i Sverigedemokraterna i Örebro blottlades i samband med lanstingsfullmäktiges möte förra veckan. De både sverigedemokraterna David Kronlid och Lennart Johansson sade emot varandra i talarstolen.

Frågan gällde att papperslösas rätt till sjukvård på samma villkor och lika reglar som alla andra skulle utredas. Samtliga partier och ledamöter stödde förslaget förutom David Kronlid (SD) som menade att det närmast var att betrakta som biståndspolitik. Likväl valde han att rösta för förslaget eftersom en utredning var välkommen. Det fick moderaten Kent Persson att reagera.
– Vi vill utreda frågan i syfte att ge alla människor vård på lika villkor och du argumenterar emot att de ska få det. Då tycker jag i ärlighetens namn att du ska tala om för väljarna vad du vill. Tycker du att det är fel ska du yrka avslag på motionen, sa han enligt Nerikes Allehanda.
Efter Persson utfall gick sverigedemokraten Lennart Johansson upp i talarstolen och tog avstånd från vad Kronlid sagt.
När mötet var slut förtydligades sprickan mellan de två sverigedemokraterna ytterligare. David Kronlid anser att Lennart Johanssons utspel i talarstolen inte var acceptabelt.
- Det har varit mycket nu på senaste tiden och vi måste nog vidta åtgärder, sa han till Nerikes Allehanda.
Expo

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.