Nazister bakom bråket i Kristianstad

Publicerad 2010-11-02

Det var nazisterna, en grupp från Svenska motståndsrörelsen beväpnade med sköldar, påkar och glasflaskor, som började slagsmålet i lördags utanför Fackens hus i Kristianstad. Det uppger ett vittne för Expo.

Sammanlagt fördes sju personer till sjukhus i Kristianstad, ingen dock allvarligt skadad. Tjugo personer är misstänkta för grov misshandel, men bevisläget är osäkert. Ett större antal tillhyggen är dock beslagtagna.

Polisen har inlett en förundersökning och vittnesförhör pågår. Det finns en mobilfilm från händelsen, men förundersökningssledaren Malin Paulsson vill ännu inte göra några uttalanden.

På sina respektive hemsidor kastar SMR och Revolutionära fronten (RF) skulden på motparten för att ha inlett konfrontationen. Men medlemmarna i RF var bara en mindre del av de vänsterungdomar som samlats i och utanför Fackens hus. Det var inte heller alla på vänstermötet som deltog i slagsmålet, säger Tom Holmquist, ombudsman på SSU.
– Ett gäng vänsterungdomar stod utanför huset när nazisterna kom maskerade och gick till attack. Det blev aldrig bråk inne i huset, och vänsterungdomarna hade inte heller någon hyrd lokal där, säger Tom Holmquist vars bästa vän anordnade vänstermötet, som affischerat på flera orter i Skåne.

Slagsmålet var delvis våldsamt:
– Jag såg en kille åla i gräset på andra sidan, upp mot trottoaren. Jag trodde han var rödhårig, men det var av blod, berättar ett kvinnligt vittne för Kristianstadsbladet.
Erik Sidenbladh

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA