Nazister bakom bråket i Kristianstad

Publicerad 2010-11-02

Det var nazisterna, en grupp från Svenska motståndsrörelsen beväpnade med sköldar, påkar och glasflaskor, som började slagsmålet i lördags utanför Fackens hus i Kristianstad. Det uppger ett vittne för Expo.

Sammanlagt fördes sju personer till sjukhus i Kristianstad, ingen dock allvarligt skadad. Tjugo personer är misstänkta för grov misshandel, men bevisläget är osäkert. Ett större antal tillhyggen är dock beslagtagna.

Polisen har inlett en förundersökning och vittnesförhör pågår. Det finns en mobilfilm från händelsen, men förundersökningssledaren Malin Paulsson vill ännu inte göra några uttalanden.

På sina respektive hemsidor kastar SMR och Revolutionära fronten (RF) skulden på motparten för att ha inlett konfrontationen. Men medlemmarna i RF var bara en mindre del av de vänsterungdomar som samlats i och utanför Fackens hus. Det var inte heller alla på vänstermötet som deltog i slagsmålet, säger Tom Holmquist, ombudsman på SSU.
– Ett gäng vänsterungdomar stod utanför huset när nazisterna kom maskerade och gick till attack. Det blev aldrig bråk inne i huset, och vänsterungdomarna hade inte heller någon hyrd lokal där, säger Tom Holmquist vars bästa vän anordnade vänstermötet, som affischerat på flera orter i Skåne.

Slagsmålet var delvis våldsamt:
– Jag såg en kille åla i gräset på andra sidan, upp mot trottoaren. Jag trodde han var rödhårig, men det var av blod, berättar ett kvinnligt vittne för Kristianstadsbladet.
Erik Sidenbladh

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.

Man misshandlad till döds vid nazistdemonstration i Finland

En 28-årig man har avlidit efter att ha blivit misshandlad i samband med att nazistiska Finska motståndsrörelsens demonstrerade förra helgen. Polisen är fortfarande förtegen om detaljerna kring dödsmisshandeln.