Nazister bakom bråket i Kristianstad

Publicerad 2010-11-02

Det var nazisterna, en grupp från Svenska motståndsrörelsen beväpnade med sköldar, påkar och glasflaskor, som började slagsmålet i lördags utanför Fackens hus i Kristianstad. Det uppger ett vittne för Expo.

Sammanlagt fördes sju personer till sjukhus i Kristianstad, ingen dock allvarligt skadad. Tjugo personer är misstänkta för grov misshandel, men bevisläget är osäkert. Ett större antal tillhyggen är dock beslagtagna.

Polisen har inlett en förundersökning och vittnesförhör pågår. Det finns en mobilfilm från händelsen, men förundersökningssledaren Malin Paulsson vill ännu inte göra några uttalanden.

På sina respektive hemsidor kastar SMR och Revolutionära fronten (RF) skulden på motparten för att ha inlett konfrontationen. Men medlemmarna i RF var bara en mindre del av de vänsterungdomar som samlats i och utanför Fackens hus. Det var inte heller alla på vänstermötet som deltog i slagsmålet, säger Tom Holmquist, ombudsman på SSU.
– Ett gäng vänsterungdomar stod utanför huset när nazisterna kom maskerade och gick till attack. Det blev aldrig bråk inne i huset, och vänsterungdomarna hade inte heller någon hyrd lokal där, säger Tom Holmquist vars bästa vän anordnade vänstermötet, som affischerat på flera orter i Skåne.

Slagsmålet var delvis våldsamt:
– Jag såg en kille åla i gräset på andra sidan, upp mot trottoaren. Jag trodde han var rödhårig, men det var av blod, berättar ett kvinnligt vittne för Kristianstadsbladet.
Erik Sidenbladh

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA