Nazister blir motorvägsförvaltare

Publicerad 2010-01-27

En lokalförening av The National Socialist Movement i USA har blivit förvaltare av en bit motorväg i Denver i Colorado. Partinamnet finns numera på en vägskylt.

- Vi vill visa att vi inte är dåliga människor, säger Neal Land, som är ordförande i föreningen, till tidningen The Longmont Times-Call.

I USA har Adopt A Highway Maintenance Corporation sedan 1990 låtit företag och organisationer sponsra motorvägsavsnitt. Vägarna hålls rena och sponsorerna får marknadsföring i form av en skylt vid vägen. Och nu har alltså den lokala nazistorganisationen i Denver ansökt om, och blivit antagna att sponsra en bit av Highway 85, rapporterar The Longmont Times-Call.

På Denvers gatukontor ville man först refusera föreningens ansökan. Men efter samtal med Anti-Defamation League stod det klart att The National Socialist Movement Denver Unit inte kunde nekas att förvalta motorvägen på grund av sina åsikter. Således bifölls föreningens ansökan och en vägskylt med dess namn finns på plats vid det aktuella vägavsnittet. Första städdagen för de nya förvaltarna är tänkt att genomföras nu på lördag.

I Denver har protester framförts bland annat av GLBT Community Center of Colorado, en Denverbaserad HBT förening. Man vänder sig emot att skattemedel går till att marknadsföra organisationer som diskriminerar människor utifrån ras, religion, kön eller sexualitet.

The National Socialist Movement är ett öppet nationalsocialistiskt parti som har funnits sedan 1974. Partiet skriver på sin hemsida att man kämpar för ett samhälle endast för människor som tillhör den vita rasen och att inga judar eller homosexuella ska finnas i ett sådant samhälle.
Kajsa Lindohf

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA