Nazister och militanta antifascister drabbade samman

Publicerad 2010-11-01

Sju personer från Svenska motståndsrörelsen fördes i lördags till sjukhus i Kristianstad, ingen dock allvarligt skadad. Tjugo personer på yttersta vänsterkanten är misstänkta för grov misshandel, men bevisläget är osäkert. Ett större antal tillhyggen är dock beslagtagna.

I övrigt är det ganska oklart vad som egentligen inträffade när de två grupperna drabbade samman utanför Fackens hus i Kristianstad på lördagseftermiddagen. Men det tycks vara så att nazisterna demonstrerade utanför vänsteraktivisternas möte. Oväntat kom ett tjugotal beväpnade mötesdeltagare ut, somliga maskerade med huvor, och började jaga nazisterna som sökte skydd vid en närbelägen butik.

– Jag såg en kille åla i gräset på andra sidan, upp mot trottoaren. Jag trodde han var rödhårig, men det var av blod, berättar ett kvinnligt vittne för Kristianstadsbladet.

Enligt andra uppgifter var även demonstranterna från motståndsrörelsen maskerade och beväpnade med påkar och sköldar.

Vänstermötet hade annonserats med affischer i Kristianstad och Hässleholm, men en deltagare dementerar att deltagarna var Afa-aktivister. Varför de befann sig i Fackens hus är också oklart eftersom både ABF och SSU tillbakavisar uppgiften att de skulle hyrt ut lokaler till vänstermötet.
Erik Sidenbladh

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA