Nazister och militanta antifascister drabbade samman

Publicerad 2010-11-01

Sju personer från Svenska motståndsrörelsen fördes i lördags till sjukhus i Kristianstad, ingen dock allvarligt skadad. Tjugo personer på yttersta vänsterkanten är misstänkta för grov misshandel, men bevisläget är osäkert. Ett större antal tillhyggen är dock beslagtagna.

I övrigt är det ganska oklart vad som egentligen inträffade när de två grupperna drabbade samman utanför Fackens hus i Kristianstad på lördagseftermiddagen. Men det tycks vara så att nazisterna demonstrerade utanför vänsteraktivisternas möte. Oväntat kom ett tjugotal beväpnade mötesdeltagare ut, somliga maskerade med huvor, och började jaga nazisterna som sökte skydd vid en närbelägen butik.

– Jag såg en kille åla i gräset på andra sidan, upp mot trottoaren. Jag trodde han var rödhårig, men det var av blod, berättar ett kvinnligt vittne för Kristianstadsbladet.

Enligt andra uppgifter var även demonstranterna från motståndsrörelsen maskerade och beväpnade med påkar och sköldar.

Vänstermötet hade annonserats med affischer i Kristianstad och Hässleholm, men en deltagare dementerar att deltagarna var Afa-aktivister. Varför de befann sig i Fackens hus är också oklart eftersom både ABF och SSU tillbakavisar uppgiften att de skulle hyrt ut lokaler till vänstermötet.
Erik Sidenbladh

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA