Nazister och militanta antifascister drabbade samman

Publicerad 2010-11-01

Sju personer från Svenska motståndsrörelsen fördes i lördags till sjukhus i Kristianstad, ingen dock allvarligt skadad. Tjugo personer på yttersta vänsterkanten är misstänkta för grov misshandel, men bevisläget är osäkert. Ett större antal tillhyggen är dock beslagtagna.

I övrigt är det ganska oklart vad som egentligen inträffade när de två grupperna drabbade samman utanför Fackens hus i Kristianstad på lördagseftermiddagen. Men det tycks vara så att nazisterna demonstrerade utanför vänsteraktivisternas möte. Oväntat kom ett tjugotal beväpnade mötesdeltagare ut, somliga maskerade med huvor, och började jaga nazisterna som sökte skydd vid en närbelägen butik.

– Jag såg en kille åla i gräset på andra sidan, upp mot trottoaren. Jag trodde han var rödhårig, men det var av blod, berättar ett kvinnligt vittne för Kristianstadsbladet.

Enligt andra uppgifter var även demonstranterna från motståndsrörelsen maskerade och beväpnade med påkar och sköldar.

Vänstermötet hade annonserats med affischer i Kristianstad och Hässleholm, men en deltagare dementerar att deltagarna var Afa-aktivister. Varför de befann sig i Fackens hus är också oklart eftersom både ABF och SSU tillbakavisar uppgiften att de skulle hyrt ut lokaler till vänstermötet.
Erik Sidenbladh

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.