Nazistsajts utgivningsbevis kan utredas

Publicerad 2010-11-12

Justitiekanslern, JK, har beslutat att lägga ned förundersökning om hets mot folkgrupp mot ansvarige utgivare för Svenskarnas partis nättidning Realisten. Samtidigt ifrågasätter JK Realistens utgivningsbevis och skickar ärendet vidare till Myndigheten för radio och tv.

Det var i september som JK beslutade att inleda en förundersökning mot Sebastian Karlsson, ansvarig utgivare för nazistiska Svenskarnas parti nättidning Realisten. Förundersökningen gällde en kommentar som publicerats på sajten.

JK beslut att lägga ned förundersökningen beror på att myndigheten gör bedömningen att Realistens kommentarfunktion inte uppfyller kraven för att omfattas av yttrandefrihetsgrundlagen och att det därmed inte kan röra sig om yttrandefrihetsbrott.
– JK är inte behörig att handlägga ärendet, när det visat sig att det inte är frågan om ett yttrandefrihetsbrott. Det är en allmän åklagare som har behörighet att besluta om eventuella åtgärder, säger Peter Lindström, som varit JK:s handläggare i ärendet.

Om kommentarerna förhandsgranskats av redaktionen för Realisten så skulle ärendet ha vara ett fall för JK, berättar Peter Lindström.
– JK gör skillnad på uppgifter i en icke förhandsgranskad kommentar och uppgifter som finns i artiklar på hemsidan.

Ett fall för åklagaren
Ärendet sänds vidare till Myndigheten för radio och tv för en eventuell utredning om sajten ska få behålla sitt utgivningsbevis och till åklagaren Tora Holst, för bedömning om skribenten kan ha gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp enligt brottsbalken.

Enligt Andreas Barth på åklagarmyndigheten så har inte Tora Holst tagit ställning i ärendet.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA