Nazistsajts utgivningsbevis kan utredas

Publicerad 2010-11-12

Justitiekanslern, JK, har beslutat att lägga ned förundersökning om hets mot folkgrupp mot ansvarige utgivare för Svenskarnas partis nättidning Realisten. Samtidigt ifrågasätter JK Realistens utgivningsbevis och skickar ärendet vidare till Myndigheten för radio och tv.

Det var i september som JK beslutade att inleda en förundersökning mot Sebastian Karlsson, ansvarig utgivare för nazistiska Svenskarnas parti nättidning Realisten. Förundersökningen gällde en kommentar som publicerats på sajten.

JK beslut att lägga ned förundersökningen beror på att myndigheten gör bedömningen att Realistens kommentarfunktion inte uppfyller kraven för att omfattas av yttrandefrihetsgrundlagen och att det därmed inte kan röra sig om yttrandefrihetsbrott.
– JK är inte behörig att handlägga ärendet, när det visat sig att det inte är frågan om ett yttrandefrihetsbrott. Det är en allmän åklagare som har behörighet att besluta om eventuella åtgärder, säger Peter Lindström, som varit JK:s handläggare i ärendet.

Om kommentarerna förhandsgranskats av redaktionen för Realisten så skulle ärendet ha vara ett fall för JK, berättar Peter Lindström.
– JK gör skillnad på uppgifter i en icke förhandsgranskad kommentar och uppgifter som finns i artiklar på hemsidan.

Ett fall för åklagaren
Ärendet sänds vidare till Myndigheten för radio och tv för en eventuell utredning om sajten ska få behålla sitt utgivningsbevis och till åklagaren Tora Holst, för bedömning om skribenten kan ha gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp enligt brottsbalken.

Enligt Andreas Barth på åklagarmyndigheten så har inte Tora Holst tagit ställning i ärendet.
Anders Dalsbro

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA