expo_3_10_omsl220.jpg

Nytt nummer: SD:s väg till riksdagen

Publicerad 2010-10-22

I nya numret av tidskriften Expo berättar vi om tio profiler som varit viktiga för att Sverigedemokraterna tagit sig hela vägen in i riksdagen. Dessutom analyseras valresultatet och omvärldens reaktioner. Fem utmaningar som partiet nu står inför listas.

– I debatten glöms det ibland bort vad Sverigedemokraterna själva har gjort för att nå den position partiet har idag. Det är inte kriser och arbetslöshet som skapar partier som Sverigedemokraterna. De skapar sig själva, säger chefredaktör Daniel Poohl.

I det extratjocka numret kan du också läsa om Södertälje där Kristian Karlsson berättar om en stad där två främlingsfientliga partier kämpar om väljarnas stöd. Hur kunde ett nazistiskt parti får mandat i Grästorp? Anders Dalsbro och Henrik Dammberg om en taktisk förvandling som gav resultat.

Men allt rör inte valet. Idéhistorikern Niclas Järvklo skriver om sambandet mellan maskulinitet och rasism. Karl Lallerstedt om hur rasism bidragit till att Zimbabwe idag är ett av världens fattigaste länder. Historikern Mats Deland vänder blicken bakåt och berättar om hur svensk polis på 1940-talet dolde sanningen om Förintelsen.

Numret kan köpas här.
Expo

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.