Nytt SD-avhopp i Skåne

Publicerad 2010-10-15

Mats Jönsson, fjärdenamn på Sverigedemokraternas lista i Simrishamn och därmed förste ersättare i fullmäktige, ställer inte upp. Politiska meningsskiljaktigheter ligger bakom avhoppet.

Sverigedemokraterna fick 5,6 procent i valet till kommunfullmäktige. Men Mats Jönsson är kritisk mot partiet lokalt och skrev ett brev med synpunkter på politiken.
– Det ansågs inte passande. Jag blev utesluten och har belagts med munkavle, säger Mats Jönsson. Att sitta kvar som vilde i fullmäktige tycker han inte skulle vara rätt mot väljarna.

Sverigedemokraternas försteman i Simrishamn Johannes Mårtensson förnekar att Jönsson blivit utesluten.
– Han har själv valt att sluta, säger Mårtensson till Ystad Allehanda.

Mats Jönsson tycker att i vissa frågor har Nationaldemokraterna en tuffare politik än SD. Men det är inte aktuellt för honom att nu gå med i ND.
– Jag håller mig nog borta från den politiska scenen ett tag, så får vi se hur det blir, säger Mats Jönsson till Expo.
Expo

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA