100908_nazityskl.jpg

Tyska nazister från "Mainzer Bahnhof" demonstrerar i Mainz, Tyskland, första maj 2009.
FOTO: Sascha Rheker/attenzione

Omfattande polisrazzia mot tyska nazister

Publicerad 2010-09-08

Tysk polis genomförde på tisdagen ett trettiotal husrannsakningar mot medlemmar i nynazistiska HNG, en stödorganisation för "nationella martyrer", det vill säga högerextremister och Förintelseförnekare som avtjänar fängelsestraff.

HNG anses med cirka 600 medlemmar vara den största nynazistiska föreningen i Tyskland, men riskerar nu att bli förbjudet.

Husrannsakningarna genomfördes samordnat i nio delstater, framför allt i Bayern, Nordrhein-Westfalen, Niedersachsen och Rheinland-Pfalz. Dokument och datorer beslagtogs. Enligt uppgifter till tidningen Taz var en av dem som fick sin bostad genomsökt högerextremisten Ursula Müller, ordförande sedan 1991. Hon fick nyligen ett "nationellt solidaritetspris" från det högerextrema partiet NPD.

Grundades 1979


HNG (Hilfsorganisation für nationale politische Gefangene) grundades på Hitlers födelsedag 1979 och har sedan dess stött meningsfränder, materiellt och ideellt, som dömts till fängelsestraff för olika våldsbrott. Enligt Klaus-Dieter Fritsche, statssekreterare på inrikesdepartementet, är syftet inte bara att hålla kvar de dömda nynazisterna i rörelsen utan också att bygga upp dem för fortsatt kamp mot systemet.
Som exempel på en som fått stöd nämner Fritsche högerterroristen Martin Wiese, som 2005 dömdes för ett planerat bombattentat i München. Bayerns författningsskydd räknar med att Wiese efter avtjänat straff åter kommer att spela en aktiv roll inom extremhögern.

Försöker bygga ett nätverk


Inrikesministeriet misstänker också att HNG försöker bygga upp ett nätverk som ska förena den ganska splittrade extremhögern i Tyskland. Bedömare anser att nynazisterna i Tyskland förra året ökade med 4 procent till cirka 5 000 personer.

HNG har under en längre tid bevakats av det tyska författningsskyddet. Liberala FDP, i regeringsställning tillsammans med kristdemokratiska CDU/CSU, tog redan i fjol initiativ i förbundsdagen till att HNG ska förbjudas. Ett sådant förbud kan komma närmare efter tisdagens polisrazzia.
– När dömda nynazister hyllas som politiska martyrer kan man inte förneka att man har författningsfientliga strävanden, säger partiets inrikespolitiske talesman Christian Ahrendt till Taz.
Erik Sidenbladh

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro