100908_nazityskl.jpg

Tyska nazister från "Mainzer Bahnhof" demonstrerar i Mainz, Tyskland, första maj 2009.
FOTO: Sascha Rheker/attenzione

Omfattande polisrazzia mot tyska nazister

Publicerad 2010-09-08

Tysk polis genomförde på tisdagen ett trettiotal husrannsakningar mot medlemmar i nynazistiska HNG, en stödorganisation för "nationella martyrer", det vill säga högerextremister och Förintelseförnekare som avtjänar fängelsestraff.

HNG anses med cirka 600 medlemmar vara den största nynazistiska föreningen i Tyskland, men riskerar nu att bli förbjudet.

Husrannsakningarna genomfördes samordnat i nio delstater, framför allt i Bayern, Nordrhein-Westfalen, Niedersachsen och Rheinland-Pfalz. Dokument och datorer beslagtogs. Enligt uppgifter till tidningen Taz var en av dem som fick sin bostad genomsökt högerextremisten Ursula Müller, ordförande sedan 1991. Hon fick nyligen ett "nationellt solidaritetspris" från det högerextrema partiet NPD.

Grundades 1979


HNG (Hilfsorganisation für nationale politische Gefangene) grundades på Hitlers födelsedag 1979 och har sedan dess stött meningsfränder, materiellt och ideellt, som dömts till fängelsestraff för olika våldsbrott. Enligt Klaus-Dieter Fritsche, statssekreterare på inrikesdepartementet, är syftet inte bara att hålla kvar de dömda nynazisterna i rörelsen utan också att bygga upp dem för fortsatt kamp mot systemet.
Som exempel på en som fått stöd nämner Fritsche högerterroristen Martin Wiese, som 2005 dömdes för ett planerat bombattentat i München. Bayerns författningsskydd räknar med att Wiese efter avtjänat straff åter kommer att spela en aktiv roll inom extremhögern.

Försöker bygga ett nätverk


Inrikesministeriet misstänker också att HNG försöker bygga upp ett nätverk som ska förena den ganska splittrade extremhögern i Tyskland. Bedömare anser att nynazisterna i Tyskland förra året ökade med 4 procent till cirka 5 000 personer.

HNG har under en längre tid bevakats av det tyska författningsskyddet. Liberala FDP, i regeringsställning tillsammans med kristdemokratiska CDU/CSU, tog redan i fjol initiativ i förbundsdagen till att HNG ska förbjudas. Ett sådant förbud kan komma närmare efter tisdagens polisrazzia.
– När dömda nynazister hyllas som politiska martyrer kan man inte förneka att man har författningsfientliga strävanden, säger partiets inrikespolitiske talesman Christian Ahrendt till Taz.
Erik Sidenbladh

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA