Planerad sammanslagning av tyska högerextremister

Publicerad 2010-11-10

De tyska högerextrema partierna NPD och DVU har tagit ett första steg mot en sammanslagning. Mötet gick under parollen "Starka tillsammans".

Det var på lördagen som representanter för Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD, på en konferens i den staden Hohenmoelsen röstade ja för en sammanslagning med Deutsche Volksunion, DVU. DVU ska hålla en egen konferens i ärendet i slutet av månaden och sedan ska de två partiernas medlemmar ta ställning till sammanslagningen innan den kan bli verklighet.

Såväl NPD som DVU har under en längre tid varit i ekonomiska i trångmål, vilket, tillsammans med minskat medlemsantal, tros vara de bakomliggande orsakerna till viljan att slå samman de två högerextrema partierna.

De två partierna har även haft svårt att locka väljare. I senaste valet till parlamentet fick de gemensamt 1,5 procent av väljarstödet, långt från de fem procent som krävs för att ta sig in, rapporterar Deutsche Welle.

Det nya partiet planerar att anta namnet NPD – folkunionen.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.