Planerad sammanslagning av tyska högerextremister

Publicerad 2010-11-10

De tyska högerextrema partierna NPD och DVU har tagit ett första steg mot en sammanslagning. Mötet gick under parollen "Starka tillsammans".

Det var på lördagen som representanter för Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD, på en konferens i den staden Hohenmoelsen röstade ja för en sammanslagning med Deutsche Volksunion, DVU. DVU ska hålla en egen konferens i ärendet i slutet av månaden och sedan ska de två partiernas medlemmar ta ställning till sammanslagningen innan den kan bli verklighet.

Såväl NPD som DVU har under en längre tid varit i ekonomiska i trångmål, vilket, tillsammans med minskat medlemsantal, tros vara de bakomliggande orsakerna till viljan att slå samman de två högerextrema partierna.

De två partierna har även haft svårt att locka väljare. I senaste valet till parlamentet fick de gemensamt 1,5 procent av väljarstödet, långt från de fem procent som krävs för att ta sig in, rapporterar Deutsche Welle.

Det nya partiet planerar att anta namnet NPD – folkunionen.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA