Planerad sammanslagning av tyska högerextremister

Publicerad 2010-11-10

De tyska högerextrema partierna NPD och DVU har tagit ett första steg mot en sammanslagning. Mötet gick under parollen "Starka tillsammans".

Det var på lördagen som representanter för Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD, på en konferens i den staden Hohenmoelsen röstade ja för en sammanslagning med Deutsche Volksunion, DVU. DVU ska hålla en egen konferens i ärendet i slutet av månaden och sedan ska de två partiernas medlemmar ta ställning till sammanslagningen innan den kan bli verklighet.

Såväl NPD som DVU har under en längre tid varit i ekonomiska i trångmål, vilket, tillsammans med minskat medlemsantal, tros vara de bakomliggande orsakerna till viljan att slå samman de två högerextrema partierna.

De två partierna har även haft svårt att locka väljare. I senaste valet till parlamentet fick de gemensamt 1,5 procent av väljarstödet, långt från de fem procent som krävs för att ta sig in, rapporterar Deutsche Welle.

Det nya partiet planerar att anta namnet NPD – folkunionen.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA