Planerar att bränna Koranen den 11 september

Publicerad 2010-09-08

Den 11 september är det nio år sedan terrorattackerna mot USA. I Florida planerar en liten kristen församling att uppmärksamma årsdagen - genom att bränna Koranen.

Det är den kristna församlingen Dove World Outreach Center som står bakom idén. Församlingens pastor Dr Terry Jones har tidigare gjort sig känd för sina islamofobiska utspel, bland annat i boken "Islam is of the devil". I boken hävdar pastorn att islam är skapat av djävulen i syfte att trycka tillbaka den sanna kristna tron. Nu planerar pastorn och hans församling att bränna Koranen eftersom dess budskap leder människor till helvetet. "Koranen leder människor till den eviga elden därför vill vi placera Koranen där den hör hemma - i elden", skriver församlingen på Facebook.

Församlingen har tidigare väckt uppmärksamhet för utspel mot homosexualitet.

Förra året arrangerade församlingen en anti-gay prideparad i anslutning till Gainsvilles Prideparad. Enligt lokaltidningen Independent Florida Alligator marscherade demonstranterna med plakat med budskap som "Homos lead to hell"

Den planerade aktionen den 11 september har väckt starka reaktioner. Även utanför USA. På måndagen protesterade hundratals människor i Afghanistans huvudstad Kabul mot koranbränningen. Enligt den amerikanske generalen David Patreus, kan församlingens aktion utsätta de amerikanska trupperna för fara.
– Det är precis den typen av handlingar som talibanerna genomför och det kan innebära betydande problem. Inte bara här utan överallt i världen där vi samarbetar med islamiska samhällen, säger Patreus till Reuters.
Daniel Poohl

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA