Planerar att bränna Koranen den 11 september

Publicerad 2010-09-08

Den 11 september är det nio år sedan terrorattackerna mot USA. I Florida planerar en liten kristen församling att uppmärksamma årsdagen - genom att bränna Koranen.

Det är den kristna församlingen Dove World Outreach Center som står bakom idén. Församlingens pastor Dr Terry Jones har tidigare gjort sig känd för sina islamofobiska utspel, bland annat i boken "Islam is of the devil". I boken hävdar pastorn att islam är skapat av djävulen i syfte att trycka tillbaka den sanna kristna tron. Nu planerar pastorn och hans församling att bränna Koranen eftersom dess budskap leder människor till helvetet. "Koranen leder människor till den eviga elden därför vill vi placera Koranen där den hör hemma - i elden", skriver församlingen på Facebook.

Församlingen har tidigare väckt uppmärksamhet för utspel mot homosexualitet.

Förra året arrangerade församlingen en anti-gay prideparad i anslutning till Gainsvilles Prideparad. Enligt lokaltidningen Independent Florida Alligator marscherade demonstranterna med plakat med budskap som "Homos lead to hell"

Den planerade aktionen den 11 september har väckt starka reaktioner. Även utanför USA. På måndagen protesterade hundratals människor i Afghanistans huvudstad Kabul mot koranbränningen. Enligt den amerikanske generalen David Patreus, kan församlingens aktion utsätta de amerikanska trupperna för fara.
– Det är precis den typen av handlingar som talibanerna genomför och det kan innebära betydande problem. Inte bara här utan överallt i världen där vi samarbetar med islamiska samhällen, säger Patreus till Reuters.
Daniel Poohl

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.