Politiskt kaos i Burlöv efter samarbete mellan SD och S

Publicerad 2010-12-08

Den politiska röran kan öka i Burlöv efter kvällens valnämndsmöte. För ett par veckor sedan röstades sverigedemokraten Lars- Anders Espert in som andre vice ordförande i kommunfullmäktige med stöd av Socialdemokraterna. Nu kräver SD att få fler andre vice ordförandeplatser i nämnderna för att fortsätta att stödja Socialdemokraternas kandidater.

- Jag kan inte tänka mig att att vi skulle gå med på något ultimatum från SD, det kan jag inte tänka mig, säger Hans Åke Mårtensson socialdemokratisk ledamot i Burlöv.

Kan byta sida
Lars- Anders Espert (SD) uppger att hans parti kommer att rösta för att Katja Larsson (S) ska sitta kvar som kommunalråd, eftersom (S) gjort honom till andre vice ordförande. Men Espert är tydlig med att SD kommer vända och stödja alliansens kandidater i nämnderna om inte Socialdemokraterna stödjer SD som andre vice ordföranden i nämnderna.

Det råder en infekterad stämning i kommunfullmäktige efter att socialdemokraterna valt att lägga sina röster på sverigedemokraten Lars-Anders Espert. Både Vänsterpartiet och högeralliansen anklagar Socialdemokraterna för att de givit SD en starkare position i kommunen.
- Socialdemokraterna har själva satt sig i denna positionen, vi kommer inte göra någon uppgörelse med dem. SD gav oss samma erbjudande men vi sade blankt nej till det, säger Nils Holmqvist ordförande för Moderaterna i Burlöv.

På Vänsterpartiets kansli i Burlöv säger man att partiet inte vill ha något med Socialdemokraterna att göra ifall de skall hålla på så här.

Socialdemokraterna menar att det inte finns någon uppgörelse mellan dem och Sverigedemokraterna.
- Vi kommer lämna våra förslag ikväll. Allt avgörs den 20 december, allt innan dess är bara spekulationer. Vi delar inte SD:s människosyn, säger Hans Åke Mårtensson (S).
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA