Premiärminister vill förbjuda Ungerska gardet

Publicerad 2010-07-16

Förra året förbjöds Ungerska gardet, en högerextrem gatustyrka som gjorde sig kända för sitt hat mot romer och marscher genom romska bostadsområden. Nu har organisationen ombildats, vilket har väckt starka känslor hos Ungerns premiärminister Victor Orbán.

I ett uttalande i veckan förklarade han att skulle vilja se även den nya versionen av Ungerska gardet förbjudas. Orbán förklarade, enligt Reuters, att det inte bara var organisationen som sådan han ogillar utan dess grundläggande idéer.

Ungerska gardet är tätt sammankopplat med det ungerska högerextrema partiet Jobbik som blev landets tredje största parti senaste valet.
Daniel Poohl

Verktyg:

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.