Protester mot nazistiskt marknadsstånd

Publicerad 2010-07-19

Svenska Motståndsrörelsens marknadsstånd vid Överkalix marknad väckte i helgen starka reaktioner. Tillsammans samlade SSU och Ung Vänster under fredagen in 354 namn på en protestlista mot nazisternas närvaro på marknaden.Trots protesterna valde marknadskommittén att låta Svenska motståndsrörelsen ha kvar sitt stånd.
– Vi respekterar marknadsledningens beslut, men det är tråkigt att man inte tar ställning för mänskliga rättigheter och demokrati, säger Lena Tjäder, ordförande för Ung Vänster Norrbotten, i ett pressmeddelande.

Svenska motståndsrörelsen har under sommaren besökt flera marknader där man sålt bland annat Mein Kampf av Adolf Hitler. När Svenska motståndsrörelsen besökte Burträsk marknad i Skellefteå anmäldes de av Skellefteåpolisen till Justitiekanslen, JK, för hets mot folkgrupp.

Idag meddelade JK att det är fritt fram för Svenska motståndsrörelsen, rapporterar Västerbottensnytt. En förutsättning för att väcka åtal är att det inte gått mer än sex månader sedan tidskriften gavs ut. Mein Kampf och de tidskrifter som såldes gavs ut för så länge sedan att åtal inte kan väckas, menar JK.

Samtidigt har Svenska motståndsrörelsens marknadsturné fått andra marknader att se sina inbokade knallar. P4 Västerbotten rapporterar att Åsele marknad har en policy att inga främlingsfientliga åsikter får synas på marknaden. Marknadsansvarige för Vännäsdagarna säger att han kommer vara uppmärksam på vad som säljs.
– Kommer man inte med det sortiment man angett, eller helt har ändrat sortimentet, då har jag som marknadsarrangörer bara att flytta ut dem, säger han till P4 Västerbotten.
Daniel Poohl

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.