Protester mot nazistiskt marknadsstånd

Publicerad 2010-07-19

Svenska Motståndsrörelsens marknadsstånd vid Överkalix marknad väckte i helgen starka reaktioner. Tillsammans samlade SSU och Ung Vänster under fredagen in 354 namn på en protestlista mot nazisternas närvaro på marknaden.Trots protesterna valde marknadskommittén att låta Svenska motståndsrörelsen ha kvar sitt stånd.
– Vi respekterar marknadsledningens beslut, men det är tråkigt att man inte tar ställning för mänskliga rättigheter och demokrati, säger Lena Tjäder, ordförande för Ung Vänster Norrbotten, i ett pressmeddelande.

Svenska motståndsrörelsen har under sommaren besökt flera marknader där man sålt bland annat Mein Kampf av Adolf Hitler. När Svenska motståndsrörelsen besökte Burträsk marknad i Skellefteå anmäldes de av Skellefteåpolisen till Justitiekanslen, JK, för hets mot folkgrupp.

Idag meddelade JK att det är fritt fram för Svenska motståndsrörelsen, rapporterar Västerbottensnytt. En förutsättning för att väcka åtal är att det inte gått mer än sex månader sedan tidskriften gavs ut. Mein Kampf och de tidskrifter som såldes gavs ut för så länge sedan att åtal inte kan väckas, menar JK.

Samtidigt har Svenska motståndsrörelsens marknadsturné fått andra marknader att se sina inbokade knallar. P4 Västerbotten rapporterar att Åsele marknad har en policy att inga främlingsfientliga åsikter får synas på marknaden. Marknadsansvarige för Vännäsdagarna säger att han kommer vara uppmärksam på vad som säljs.
– Kommer man inte med det sortiment man angett, eller helt har ändrat sortimentet, då har jag som marknadsarrangörer bara att flytta ut dem, säger han till P4 Västerbotten.
Daniel Poohl

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA