Protester mot presidentnominering i Österrike

Publicerad 2010-03-26

Tusentals personer samlades på torsdagen i den österrikiska huvudstaden Wien för att protestera mot nomineringen av FPÖ:s presidentkandidat.

Protesterna riktar sig mot Frihetspartiets (FPÖ) nomineringen av Barbara Rosenkrantz till presidentposten. Flera tusen, varav många studenter, samlades utanför presidentkontoret. Enligt polisen rörde det sig om 3 000 demonstranter, uppgifter från arrangörerna talar om 5 000 till 6 000 personer, uppger Earthtimes.

Barbara Rosenkrantz anklagas för att hysa nazistiska idéer. Hon har bland annat fördömt förbudet av förintelseförnekande propaganda och nazistaktiviteter.

– För våra barn och barnbarn önskar vi oss ett Österrike utan högerextrem extremism, kommenterade ordföranden för Wiens judiska församling Ariel Muzicant nomineringen, rapporterar Earthtimes.

Valundersökningar visar att Barbara Rosenkrantz har stöd av 19 procent. Den andra kandidaten, nuvarande presidenten Heinz Fisher, har stöd av 81 procent. Inga andra kandidater till presidentposten har nominerats.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA