090213_utr_vilder.jpg\

Partiledaren för det holländska partiet PVV, Geert Wilders, riskerar fängelse eller böter för hets mot muslimer.

Rättegång mot Geert Wilders inledd

Publicerad 2010-01-21

Rättegången med den holländska parlamentsledamoten och partiledaren Geert Wilders som anklagas för hets mot muslimer inleddes på onsdagen i Amsterdam. Wilders försvar vill bland annat kalla den person som mördade filmaren Theo van Gogh som vittne.

Frihetspartiets (PVV) ledare argumenterade för att det han sagt om islam är sant och att en fällande dom hotar yttrandefriheten. Geert Wilders står anklagad för hat och diskrimineringsbrott mot muslimer och onsdagens förhandling i rätten var förberedande inför rättegången. Bland annat förhandlades det om antal vittnen som parterna ska få kalla. Wilders försvar vill att "experter på både lagar och islam" ska höras. Även Mohammed Bouyeri, som 2004 mördade filmaren och islamkritikern Theo van Gogh, vill försvaret ska höras, rapporterar TT-Reuters.

I sitt anförande i rätten sade Wilder att han anser att Nederländernas frihet är hotad.
– Det är inte bara rätt, det är en plikt för fria människor att stå upp gentemot alla ideologier som hotar friheten, sade han bland annat i rätten, enligt det referat han lagt upp på hans hemsida.
Rättegången mot Wilders kommer att återupptas om två veckor. Om han fälls riskerar han böter eller fängelse.

Protester


Utanför domstolen protesterade anhängare till Wilders mot rättegången. Även partiledare för högerpopulistiska partier i Europa har uttryckt kritik mot rättegången. Bland annat sade Vlaams Belangs partiledare, Filip Dewinter, att han var chockad över åtalet mot Wilders. Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson meddelade i ett pressmeddelande att han stödjer Wilders.
– Skulle Wilders fällas, så innebär det i praktiken en kriminalisering av islamkritik i Nederländerna och i värsta fall början till slutet för yttrandefriheten i Europa.

Yttrandefrihetens försvarare


Extremhögern och högerpopulister i Europa framställer sig som yttrandefrihetens försvare. Samtidigt propagerar de flesta för olika former av inskränkningar. Efter folkomröstningen i Schweiz förra året, där ett förbud mot att bygga minareter röstades igenom, så sade Wilders att han ville se ett liknande förbud i Nederländerna. Han har även tidigare fört fram att han anser att koranen borde förbjudas. I Sverige har även ledande Sverigedemokrater uttryckt sympatier för minaretsförbudet i Schweiz.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA