090213_utr_vilder.jpg\

Partiledaren för det holländska partiet PVV, Geert Wilders, riskerar fängelse eller böter för hets mot muslimer.

Rättegång mot Geert Wilders inledd

Publicerad 2010-01-21

Rättegången med den holländska parlamentsledamoten och partiledaren Geert Wilders som anklagas för hets mot muslimer inleddes på onsdagen i Amsterdam. Wilders försvar vill bland annat kalla den person som mördade filmaren Theo van Gogh som vittne.

Frihetspartiets (PVV) ledare argumenterade för att det han sagt om islam är sant och att en fällande dom hotar yttrandefriheten. Geert Wilders står anklagad för hat och diskrimineringsbrott mot muslimer och onsdagens förhandling i rätten var förberedande inför rättegången. Bland annat förhandlades det om antal vittnen som parterna ska få kalla. Wilders försvar vill att "experter på både lagar och islam" ska höras. Även Mohammed Bouyeri, som 2004 mördade filmaren och islamkritikern Theo van Gogh, vill försvaret ska höras, rapporterar TT-Reuters.

I sitt anförande i rätten sade Wilder att han anser att Nederländernas frihet är hotad.
– Det är inte bara rätt, det är en plikt för fria människor att stå upp gentemot alla ideologier som hotar friheten, sade han bland annat i rätten, enligt det referat han lagt upp på hans hemsida.
Rättegången mot Wilders kommer att återupptas om två veckor. Om han fälls riskerar han böter eller fängelse.

Protester


Utanför domstolen protesterade anhängare till Wilders mot rättegången. Även partiledare för högerpopulistiska partier i Europa har uttryckt kritik mot rättegången. Bland annat sade Vlaams Belangs partiledare, Filip Dewinter, att han var chockad över åtalet mot Wilders. Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson meddelade i ett pressmeddelande att han stödjer Wilders.
– Skulle Wilders fällas, så innebär det i praktiken en kriminalisering av islamkritik i Nederländerna och i värsta fall början till slutet för yttrandefriheten i Europa.

Yttrandefrihetens försvarare


Extremhögern och högerpopulister i Europa framställer sig som yttrandefrihetens försvare. Samtidigt propagerar de flesta för olika former av inskränkningar. Efter folkomröstningen i Schweiz förra året, där ett förbud mot att bygga minareter röstades igenom, så sade Wilders att han ville se ett liknande förbud i Nederländerna. Han har även tidigare fört fram att han anser att koranen borde förbjudas. I Sverige har även ledande Sverigedemokrater uttryckt sympatier för minaretsförbudet i Schweiz.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA