100429_utrslavyansky_1.jpg\

Slaviska samfundet marscherar på "nationella enhetsdagen" den 4 november 2009 i Moskva. På onsdagen förbjöd en domstol organisationen.
FOTO: Sova

Rysk nazistgrupp förbjuds

Publicerad 2010-04-29

Den ryska nazistorganisationen Slaviska samfundet förbjöds på onsdagen av en domstol i Moskva. Organisationen, som är en av Rysslands största högerextrema grupper, förbjuds på grund av att den spridit den nazistiska ideologin, rapporterar The Washington Post.

Förbudet är ett led i Kremls allt mer intensifierade arbete mot högerextremism efter morden på advokaten Stanislav Markelov och journalisten Anastasia Baburova i januari 2009. Två aktivister från Den ryska avbilden (Russkij Obraz) åtalades för mordet.

Tingsrätten i Moskva deklarerade på onsdagen att Slaviska samfundet (Slavjanskij Sojuz) är att betrakta som extremister och förbjöd organisationen. Nyligen dömdes fyra tidigare medlemmar av Saliviska samfundet till livstids fängelse för ett bombattentat mot en marknad i Moskva där 14 personer, inklusive två barn, dödades och flera skadades.

Insatser hjälper


Enligt den statistik som den obundna antirasistiska organisationen Sova tar fram så mördades minst 71 personer och 333 skadades allvarligt i rasistiskt våld i Ryssland under 2009. Statistiken vittnar om en minskning jämfört med året innan då 109 personer dödades och 486 skadades.

Sova förklarade, i samband med att rapporten presenterades, att minskningen delvis hänger samman med de rättsliga insatserna som gjorts mot de mest aggressiva högerextrema grupperna under slutet av 2008 och 2009.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA