100429_utrslavyansky_1.jpg\

Slaviska samfundet marscherar på "nationella enhetsdagen" den 4 november 2009 i Moskva. På onsdagen förbjöd en domstol organisationen.
FOTO: Sova

Rysk nazistgrupp förbjuds

Publicerad 2010-04-29

Den ryska nazistorganisationen Slaviska samfundet förbjöds på onsdagen av en domstol i Moskva. Organisationen, som är en av Rysslands största högerextrema grupper, förbjuds på grund av att den spridit den nazistiska ideologin, rapporterar The Washington Post.

Förbudet är ett led i Kremls allt mer intensifierade arbete mot högerextremism efter morden på advokaten Stanislav Markelov och journalisten Anastasia Baburova i januari 2009. Två aktivister från Den ryska avbilden (Russkij Obraz) åtalades för mordet.

Tingsrätten i Moskva deklarerade på onsdagen att Slaviska samfundet (Slavjanskij Sojuz) är att betrakta som extremister och förbjöd organisationen. Nyligen dömdes fyra tidigare medlemmar av Saliviska samfundet till livstids fängelse för ett bombattentat mot en marknad i Moskva där 14 personer, inklusive två barn, dödades och flera skadades.

Insatser hjälper


Enligt den statistik som den obundna antirasistiska organisationen Sova tar fram så mördades minst 71 personer och 333 skadades allvarligt i rasistiskt våld i Ryssland under 2009. Statistiken vittnar om en minskning jämfört med året innan då 109 personer dödades och 486 skadades.

Sova förklarade, i samband med att rapporten presenterades, att minskningen delvis hänger samman med de rättsliga insatserna som gjorts mot de mest aggressiva högerextrema grupperna under slutet av 2008 och 2009.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA