Ryska nazister dömda för mord och bombdåd

Publicerad 2010-10-12

Tre ryska nazister dömdes förra veckan till långa straff för mord och bomber riktade mot invandrare från Centralasien, rapporterar AP.

De tre tillhör en nyhednisk högerextrem grupp och har enligt Moskvas domstol under de senaste åren gjort sig skyldiga till tio mord. De ligger också bakom bombdåd mot en Ryskortodox kyrka, en McDonalds-restaurang och en tågstation. Offren för dåden var gästarbetande invandrare från Centralasien.

23 mördade hittills i år


Två av de dömda var under 18 år och fick därför lindrigare fängelsestraff, åtta respektive nio år. Den tredje mannen dömdes till 21 års fängelse.

Dödligt våld från högerextrema grupper är vanligt förekommande i Ryssland. Enligt Sova center, som informerar och analyserar bland annat den högerextrema rörelsen i Ryssland, har 23 människor dödats i nazistiskt våld hittills i år. Minst 241 personer har skadats.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA