Ryska nazister dömda för mord och bombdåd

Publicerad 2010-10-12

Tre ryska nazister dömdes förra veckan till långa straff för mord och bomber riktade mot invandrare från Centralasien, rapporterar AP.

De tre tillhör en nyhednisk högerextrem grupp och har enligt Moskvas domstol under de senaste åren gjort sig skyldiga till tio mord. De ligger också bakom bombdåd mot en Ryskortodox kyrka, en McDonalds-restaurang och en tågstation. Offren för dåden var gästarbetande invandrare från Centralasien.

23 mördade hittills i år


Två av de dömda var under 18 år och fick därför lindrigare fängelsestraff, åtta respektive nio år. Den tredje mannen dömdes till 21 års fängelse.

Dödligt våld från högerextrema grupper är vanligt förekommande i Ryssland. Enligt Sova center, som informerar och analyserar bland annat den högerextrema rörelsen i Ryssland, har 23 människor dödats i nazistiskt våld hittills i år. Minst 241 personer har skadats.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA