Ryska nazister dömda för mord och bombdåd

Publicerad 2010-10-12

Tre ryska nazister dömdes förra veckan till långa straff för mord och bomber riktade mot invandrare från Centralasien, rapporterar AP.

De tre tillhör en nyhednisk högerextrem grupp och har enligt Moskvas domstol under de senaste åren gjort sig skyldiga till tio mord. De ligger också bakom bombdåd mot en Ryskortodox kyrka, en McDonalds-restaurang och en tågstation. Offren för dåden var gästarbetande invandrare från Centralasien.

23 mördade hittills i år


Två av de dömda var under 18 år och fick därför lindrigare fängelsestraff, åtta respektive nio år. Den tredje mannen dömdes till 21 års fängelse.

Dödligt våld från högerextrema grupper är vanligt förekommande i Ryssland. Enligt Sova center, som informerar och analyserar bland annat den högerextrema rörelsen i Ryssland, har 23 människor dödats i nazistiskt våld hittills i år. Minst 241 personer har skadats.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.