Dagsböter för hot mot finsk politiker

Publicerad 2010-12-15

80 dagsböter för olaga hot, ärekränkning och hets mot folkgrupp blev straffet för den 29-årige finske lokalpolitiker som i början av 2010 på Facebook hävdade att migrationsministern Astrid Thors förtjänade att mördas.

Thors själv är nöjd med domen, men åklagaren är missnöjd. Han yrkade på minst ett års fängelse villkorligt och betydande böter. Domen kan överklagas fram till slutet av januari.
Åklagaren har stöd i sin kritik av Kimmo Nuotio, professor i straffrätt i Helsingfors. Till Hufvudstadsbladet säger han att tingsrätten kunde ha gett en lite hårdare dom, men att innebörden ändå är tydlig:
–Nog är det här en ganska klar signal om att sådant här skrivande inte ens på Facebook hör till normal yttrandefrihet utan kan bestraffas.

29-åringen får böta totalt 640 euro, 5 800 kronor.
I namnet på sin Facebookgrupp sade han att han var redo att sitta några år i fängelse för mordet på Astrid Thors. Enligt rätten riktade sig hans skriverier mot Thors som person och inte mot hennes gärningar som politiker. De överskred gränsen för vad som kan anses vara godtagbart speciellt vad gäller de formuleringar som gäller mordhotet. Tingsrätten anser också att Thors hade anledning att vara rädd för sin personliga säkerhet.

Sannfinländare
29-åringen, som vid tidpunkten företrädde partiet Sannfinländarna, hävdade vid rättegången att han blivit "upprörd" efter att ha hört Thors i tv.
Tingsrätten hänvisar i domen till Europeiska människorättsdomstolen, som i en riktlinje säger att en deltagare i en diskussion av allmänt intresse får ta till överdrifter och till och med provokation. Men personer som deltar i diskussionen slipper inte sitt straffrättsliga ansvar även om de drabbas av starka känslor, påminner tingsrätten.
Den finländska domen är inte unik. I augusti 2009 dömdes en engelsk 18-årig flicka till ungdomsfängelse för olaga hot på Facebook mot skådespelerskan Emily Moore.
Erik Sidenbladh

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA