Dagsböter för hot mot finsk politiker

Publicerad 2010-12-15

80 dagsböter för olaga hot, ärekränkning och hets mot folkgrupp blev straffet för den 29-årige finske lokalpolitiker som i början av 2010 på Facebook hävdade att migrationsministern Astrid Thors förtjänade att mördas.

Thors själv är nöjd med domen, men åklagaren är missnöjd. Han yrkade på minst ett års fängelse villkorligt och betydande böter. Domen kan överklagas fram till slutet av januari.
Åklagaren har stöd i sin kritik av Kimmo Nuotio, professor i straffrätt i Helsingfors. Till Hufvudstadsbladet säger han att tingsrätten kunde ha gett en lite hårdare dom, men att innebörden ändå är tydlig:
–Nog är det här en ganska klar signal om att sådant här skrivande inte ens på Facebook hör till normal yttrandefrihet utan kan bestraffas.

29-åringen får böta totalt 640 euro, 5 800 kronor.
I namnet på sin Facebookgrupp sade han att han var redo att sitta några år i fängelse för mordet på Astrid Thors. Enligt rätten riktade sig hans skriverier mot Thors som person och inte mot hennes gärningar som politiker. De överskred gränsen för vad som kan anses vara godtagbart speciellt vad gäller de formuleringar som gäller mordhotet. Tingsrätten anser också att Thors hade anledning att vara rädd för sin personliga säkerhet.

Sannfinländare
29-åringen, som vid tidpunkten företrädde partiet Sannfinländarna, hävdade vid rättegången att han blivit "upprörd" efter att ha hört Thors i tv.
Tingsrätten hänvisar i domen till Europeiska människorättsdomstolen, som i en riktlinje säger att en deltagare i en diskussion av allmänt intresse får ta till överdrifter och till och med provokation. Men personer som deltar i diskussionen slipper inte sitt straffrättsliga ansvar även om de drabbas av starka känslor, påminner tingsrätten.
Den finländska domen är inte unik. I augusti 2009 dömdes en engelsk 18-årig flicka till ungdomsfängelse för olaga hot på Facebook mot skådespelerskan Emily Moore.
Erik Sidenbladh

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.