100923_utr_thors.jpg\

Den finska migrationsministern Astrid Thors utsattes i februari för hot via en Facebook-sida.
FOTO: Fredrik Persson

Sannfinländare riskerar åtal

Publicerad 2010-06-23

Den Sannfinländare som på en Facebook-sida mordhotade Finlands migrationsminister Astrid Thors riskerar åtal.

– Jag kan inte ge någon exakt tidsplan, men vi försöker komma framåt med ärendet så fort som möjligt, säger biträdande statsåklagaren Jorma Kalske till Vasabladet.

Det var i slutet februari som en representant för det högerpopulistiska partiet Sannfinländarna lanserade en Facebook-sida med namnet "Jag är redo att sitta några år i fängelse för att ha tagit livet av Astrid Thors". Sidan startades samtidigt som tonläget i den finska debatten blivit allt mer aggressiv och främlingsfientlig. Facebook-sidan polisanmäldes.

– Jag har ibland svårt att förhålla mig till vad som hände. Men för mig passerades en gräns när man offentligt uppmanade till olaga hot, säger Astrid Thors, apropå hotet, i senaste numret av Expo.

Enligt Vasabladet ska sannfinländaren ha erkänt att det var han som startade sidan. Han är nu misstänkt för olaga hot, grov ärekränkning, hets mot folkgrupp och upphovsrättsbrott.

För mer information om den hätska debatten i Finland läs senaste numret av tidskriften Expo.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA