100923_utr_thors.jpg\

Den finska migrationsministern Astrid Thors utsattes i februari för hot via en Facebook-sida.
FOTO: Fredrik Persson

Sannfinländare riskerar åtal

Publicerad 2010-06-23

Den Sannfinländare som på en Facebook-sida mordhotade Finlands migrationsminister Astrid Thors riskerar åtal.

– Jag kan inte ge någon exakt tidsplan, men vi försöker komma framåt med ärendet så fort som möjligt, säger biträdande statsåklagaren Jorma Kalske till Vasabladet.

Det var i slutet februari som en representant för det högerpopulistiska partiet Sannfinländarna lanserade en Facebook-sida med namnet "Jag är redo att sitta några år i fängelse för att ha tagit livet av Astrid Thors". Sidan startades samtidigt som tonläget i den finska debatten blivit allt mer aggressiv och främlingsfientlig. Facebook-sidan polisanmäldes.

– Jag har ibland svårt att förhålla mig till vad som hände. Men för mig passerades en gräns när man offentligt uppmanade till olaga hot, säger Astrid Thors, apropå hotet, i senaste numret av Expo.

Enligt Vasabladet ska sannfinländaren ha erkänt att det var han som startade sidan. Han är nu misstänkt för olaga hot, grov ärekränkning, hets mot folkgrupp och upphovsrättsbrott.

För mer information om den hätska debatten i Finland läs senaste numret av tidskriften Expo.
Anders Dalsbro

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA