Sannfinländarnas underhållning ansågs vara rasistisk

Publicerad 2010-03-10

Det finska partiet Sannfinländerna fick sin underhållning avbruten under en Viking Line-kryssning – showen ansågs av personalen vara rasistisk, rapporterar Yle.

Det var i helgen som 300 Sannfinländare åkte färjan Viking Gabriella till Stockholm. Gruppen stod för sin egen underhållning. En av artisterna var Pertti "Veltto" Virtanen, som är riksdagsledamot för partiet. Han framförde bland annat Hottentottvisan och gjorde om låttexter där ord byttes ut mot "Astrid" och "Thor". Astrid Thor är migrationsminister. Hon har nyligen utsatts för hot.

Under Virtanens uppträdande bröts strömmen av personal som ansåg att föreställningen var rasistisk. Pertti "Veltto" Virtanen klagade på att det röde sig om censur och till publikens skratt och jubel undrade han vilken hudfärg mannen i kontrollrummet hade.

Från Viking Line meddelas att bolaget inte tolererar rasistiska påhopp.
Expo

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.