101209_votering_464.jpg

Regeringen fick se sig besegrad med röstsiffrorna 155 mot 144 och tvingas nu minska regeringskansliets budget med 300 miljoner kronor.
Foto Expo

SD avgjorde: regeringskansliet tvingas spara

Publicerad 2010-12-10

Regeringskansliet måste göra besparingar på 300 miljoner kronor. Det beslutade riksdagen på torsdagen. Därmed lyckades de rödgröna få majoritet i riksdagen eftersom Sverigedemokraterna gav dem sitt stöd.
Nu rasar statsminister Fredrik Reinfeldt mot Socialdemokraterna och beskyller dem för att medvetet använt sig av Sverigedemokraterna.

– Alla vet att budgeten är en helhet, det de gör mycket medvetet är att ta en liten del av budgeten och ger Sverigedemokraterna politiskt inflytande. Det är en mycket medveten taktik, säger Fredrik Reinfeldt i sin kritik av Socialdemokraterna.

Reinfeldt menar att Socialdemokraterna inför valet bedyrade att dom aldrig under några omständigheter skulle ge SD något inflytande i riksdagen men att de nu har gjort det.

– Folket måste få veta vad som sker, sade Reinfeldt efter omröstningen.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin håller inte med utan förnekar att SD skulle påverka Socialdemokraterna.
– Vi tar aldrig hänsyn till hur SD tänker rösta, säger hon till Expo.

Demonstrerade sitt inflytande
Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson som är ordförande i konstitutionsutskottet, dementerar även han att oppositionen skulle använt sig av Sverigedemokraterna.
– Det är ingen vågmästarfråga, det går inte att komma ifrån att det blir en majoritet till något av förslagen. I många andra fall går SD på regeringens linje, sade Eriksson till Expo efter debatten.

Sverigedemokraterna hade lagt ett eget förslag i riksdagen som innebar att riksdagskansliets budget skulle sänkas med 670 miljoner kronor vilken de inte röstade på, utan istället gick de på de rödgrönas linje. In i det sista förhandlade Alliansen och de rödgröna men de lyckades alltså inte komma överens.

Jonas Åkerlund som är Sverigedemokraternas vice partiordförande och SD:s representant i konstitutionsutskottet är övertygad om att partiet demonstrerade sitt inflytande i riksdagen.
– Går det att se det på något annat sätt? kommenterade Åkerlund när han lämnade riksdagssalen.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.