SD-företrädare förnekar inte donation till nazister

Publicerad 2010-09-24

På torsdagen publicerade Expo en artikel om sverigedemokrater som haft kopplingar till vit makt-rörelsen. Då förnekade partiets pressekreterare Erik Almqvist att den nyinvalde fullmäktigeledamoten i Vimmerby, Tomas Holmberg, donerat pengar till den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen. Nu säger Holmberg att Expos uppgifter stämmer.

I går kunde Expo berätta att fem av de Sverigedemokrater som kommit in i fullmäktige runt om i landet har haft kopplingar till den svenska vit makt-miljön. En av dessa är Tomas Holmberg. För fyra år sen donerade han 10 kronor via sms pengar till den öppet nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen. Expo lyckades inte i samband med den publiceringen nå Holmberg för en kommentar. Men enligt Sverigedemokraternas pressekreterare Erik Almqvist så skulle Tomas Holmberg förneka donationen.

Nu säger Holmberg att Almqvists uttalande inte är korrekt, utan att det rör sig om ett missförstånd dem emellan. Tomas Holmberg medger donationen, men säger sig inte politiskt stödja Svenska motståndsrörelsen.
– Jag förnekar inte donationen, den kommer från min telefon. Men, det är ett misstag från min sida och ingenting jag står för, säger Tomas Holmberg till Expo.se.

Erik Almqvist säger att han inte själv har talat med Tomas Holmberg om vilka omständigheter som ligger bakom donationen.
– Men om han menar att det är ett misstag och att det handlar om 10 kronor så har jag svårt att se att det skulle vara ett problem för partiet. Om han däremot ideologiskt skulle stödja Svenska motståndsrörelsen så skulle läget vara ett annat, säger Almqvist.

Tidigare donationer


Även 2008 kunde Expo avslöja att sverigedemokratiska företrädare donerat pengar till nazistiska organisationer. En nämndeman för partiet i Gävle tingsrätt hade vid två tillfällen betalat in pengar till Info14. Han lämnade partiet efter att uppgifterna publicerats.
En kommunfullmäktigeledamot i Orsa betalade i januari 2006 in pengar till Nationalsocialistisk fronts nätbutik.

Från ersättare i Göteborgs kommunfullmäktige hade det 2006 vid 21 tillfällen, via hans två telefoner, betalats in pengar till Svenska motståndsrörelsen. Han sade då att han lånat ut telefonen, men ville inte uppge till vem.
Anders Dalsbro

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA