SD kräver folkomröstning om moskébygge

Publicerad 2010-01-25

I ett pressmeddelande kräver Sverigedemokraterna i Malmö att en folkomröstning angående ett planerat moskébygge ska genomföras i Malmö i samband med valet 2010.

Partiet protesterar mot det beslut som nyligen fattades i Malmö stadsbyggnadsnämnd, där man i full enighet godkände planen om ett fullskaligt moskébygge med minareter. Sverigedemokraterna vill istället att frågan ska avgöras i en kommunal folkomröstning.

I pressmeddelandet hänvisar man till första paragrafen i religionsfrihetslagen som lyder

"Envar äger rätt att fritt utöva sin religion, såvitt han icke därigenom stör samhällets lugn eller åstadkommer allmän förargelse"

Partiet menar att en folkomröstning skulle ge svar på om det är så att en moské väcker förargelse bland Malmöborna. Vidare skriver partiet i pressmeddelandet att en folkomröstning skulle ge en fingervisning om "vad Malmös befolkning egentligen anser om den islamiseringsprocess, som sedan länge pågått inom kommunen, men som aldrig öppet debatterats".

Kravet kommer att presenteras i from av en motion till kommunfullmäktige.
Expo

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.