SD lägger skuggbudget

Publicerad 2010-06-01

Sverigedemokraterna presenterade på måndagen partiets första skuggbudget. Partiet vill ha mer pengar till pensionärerna, höjd a-kassa, sjukpenning och vårdnadsbidrag, mer resurser till försvar och rättsväsende. För att bekosta utgifterna ska invandringen och biståndet minskas.

Sverigedemokraterna väntar sig att partiets invandringspolitik skulle minska asyl- och anhöriginvandringen till Sverige med 90 procent, vilket enligt partiets beräkningar inom tre år skulle ge en besparing på 78 miljarder kronor, rapporterar TT. Dessutom vill partiet skära ned på biståndet till 0,7 procent av BNI.

Partiet lyfter i sin skuggbudget bland annat fram kraftiga skattesänkningar för pensionärer, ökat stöd till trygghetsboenden, satsningar på läkarutbildning och vuxenutbildning, höjd ersättningsnivå på a-kassan, föräldrapenningen och sjukförsäkringen, mer pengar till rättväsendet och försvaret. Dessutom vill partiet sänka straffmyndighetsåldern till tolv år.

Jan Ekberg, professor i nationalekonomi, som länge arbetat med beräkna samhällsekonomiska konsekvenser av invandring ställer sig frågande till Sverigedemokraternas sätt att räkna.

– Om man i stort sett bara räknar på utgiftssidan och sedan räknar väldigt svagt på skattesidan så får man en överdrivet stor kostnad. Det innebär att besparingseffekten överdrivs i budgeten, säger han till Sveriges Radio.
Jan Ekberg menar även att partiets antaganden om att invandrare tränger undan infödda svenskar på arbetsmarknaden är kraftigt överdrivna.
Expo

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.