SD lägger skuggbudget

Publicerad 2010-06-01

Sverigedemokraterna presenterade på måndagen partiets första skuggbudget. Partiet vill ha mer pengar till pensionärerna, höjd a-kassa, sjukpenning och vårdnadsbidrag, mer resurser till försvar och rättsväsende. För att bekosta utgifterna ska invandringen och biståndet minskas.

Sverigedemokraterna väntar sig att partiets invandringspolitik skulle minska asyl- och anhöriginvandringen till Sverige med 90 procent, vilket enligt partiets beräkningar inom tre år skulle ge en besparing på 78 miljarder kronor, rapporterar TT. Dessutom vill partiet skära ned på biståndet till 0,7 procent av BNI.

Partiet lyfter i sin skuggbudget bland annat fram kraftiga skattesänkningar för pensionärer, ökat stöd till trygghetsboenden, satsningar på läkarutbildning och vuxenutbildning, höjd ersättningsnivå på a-kassan, föräldrapenningen och sjukförsäkringen, mer pengar till rättväsendet och försvaret. Dessutom vill partiet sänka straffmyndighetsåldern till tolv år.

Jan Ekberg, professor i nationalekonomi, som länge arbetat med beräkna samhällsekonomiska konsekvenser av invandring ställer sig frågande till Sverigedemokraternas sätt att räkna.

– Om man i stort sett bara räknar på utgiftssidan och sedan räknar väldigt svagt på skattesidan så får man en överdrivet stor kostnad. Det innebär att besparingseffekten överdrivs i budgeten, säger han till Sveriges Radio.
Jan Ekberg menar även att partiets antaganden om att invandrare tränger undan infödda svenskar på arbetsmarknaden är kraftigt överdrivna.
Expo

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA