SD lägger skuggbudget

Publicerad 2010-06-01

Sverigedemokraterna presenterade på måndagen partiets första skuggbudget. Partiet vill ha mer pengar till pensionärerna, höjd a-kassa, sjukpenning och vårdnadsbidrag, mer resurser till försvar och rättsväsende. För att bekosta utgifterna ska invandringen och biståndet minskas.

Sverigedemokraterna väntar sig att partiets invandringspolitik skulle minska asyl- och anhöriginvandringen till Sverige med 90 procent, vilket enligt partiets beräkningar inom tre år skulle ge en besparing på 78 miljarder kronor, rapporterar TT. Dessutom vill partiet skära ned på biståndet till 0,7 procent av BNI.

Partiet lyfter i sin skuggbudget bland annat fram kraftiga skattesänkningar för pensionärer, ökat stöd till trygghetsboenden, satsningar på läkarutbildning och vuxenutbildning, höjd ersättningsnivå på a-kassan, föräldrapenningen och sjukförsäkringen, mer pengar till rättväsendet och försvaret. Dessutom vill partiet sänka straffmyndighetsåldern till tolv år.

Jan Ekberg, professor i nationalekonomi, som länge arbetat med beräkna samhällsekonomiska konsekvenser av invandring ställer sig frågande till Sverigedemokraternas sätt att räkna.

– Om man i stort sett bara räknar på utgiftssidan och sedan räknar väldigt svagt på skattesidan så får man en överdrivet stor kostnad. Det innebär att besparingseffekten överdrivs i budgeten, säger han till Sveriges Radio.
Jan Ekberg menar även att partiets antaganden om att invandrare tränger undan infödda svenskar på arbetsmarknaden är kraftigt överdrivna.
Expo

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA