SD-ledamot uppmanas avgå efter utspel om muslimer

Publicerad 2010-12-16

Efter Expos artikel om Levi Klausens Facebookkommentarer om muslimer, uppmanar nu Sverigedemokraterna Levi klausen att avsäga sig sin plats i kommunfullmäktige och lämna partiet.

- Han ska uppmanas att avsäga sig sina poster och lämna partiet. Kommentarerna var droppen som fick bägaren att rinna över, säger Eric Myrin, pressekreterare för Sverigedemokraterna.

Det var i lördags kväll som Levi Klausen gjorde sitt uppmärksammade utspel på Facebook. I en kommentar skrev han: "Uppmanar alla nationalister att spika upp grishuvuden på ytterdörrarna!!! För att hålla muslimerna borta"

Sverigedemokraterna har nu skickat en uppmaning till partiets distrikt i Värmland om de ska be Levi Klausen att självmant avsäga sig sitt uppdrag och lämna partiet.

"Han förstår nog allvaret"
Runar Filper, distriktsordförande i Värmlands län, kritiserade igår Klausens kommentar och kommer nu att be Klausen lämna partiet.
- Det har vi tänkt att göra, vi har diskuterat saken och kommer uppmana honom att lämna sin plats till förfogande, jag är övertygad om att han gör det, han förstår nog allvaret, säger Runar Filper.

Runar Filper har ännu inte kunnat få tag Levi Klausen. Om inte Klausen säger upp sig frivilligt så kan Sverigedemokraterna partistyrelse besluta att han ska uteslutas från partiet. Men väljer Klausen att inte avsäga sig sitt uppdrag i kommunen blir han politisk vilde.

- Det är en senare fråga, men han kan uteslutas för partiskadande verksamhet och ideologiskt avvikande, säger Eric Myrin

Runar Filper har ännu inte lyckats få tag på Levi Klausen för att informera honom om att han uppmanas lämna partiet. Även Expo har sökt Levi Klausen för en kommentar.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.