SD nekas ta över domän

Publicerad 2010-12-03

Sverigedemokraterna nekas att ta över domännamnet sverigedemokrater.se. Det har Stiftelsen för internetinfrastruktur, som har hand om toppdomänen .SE, beslutat.

På den omstridda sajten hängdes i september närmare 6 000 personer ut som haft kontakt med Sverigedemokraterna. Domännamnet innehas av en av grundarna av Pirate Bay, Gottfrid Svartholm Warg och Fredrik Neij, uppger Dagens Nyheter. Sverigedemokraterna har, med hänvisning till att sajten kan förväxlas med deras egen, försökt få ta över rätten till domännamnet.
Stiftelsen för internetinfrastruktur, som har hand om .SE-domänen, menar dock i sitt avslag att det inte är möjligt:
"I svensk rätt finns dock inget skydd för en ideell förenings namn genom registrering hos Skatteverket på det sätt som Sverigedemokraterna synes ha velat göra gällande", skriver stiftelsen enligt DN.
Sverigedemokraterna funderar nu om de ska gå vidare i ärendet.
– Vi tycker att det är märkligt att Sverigedemokraterna inte ska ha rätt till sitt eget namn och vi har nu låtit våra jurister titta på om vi kan överklaga beslutet, säger partiets pressekreterare Eric Myrin till DN.se.
Expo

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA