SD nekas ta över domän

Publicerad 2010-12-03

Sverigedemokraterna nekas att ta över domännamnet sverigedemokrater.se. Det har Stiftelsen för internetinfrastruktur, som har hand om toppdomänen .SE, beslutat.

På den omstridda sajten hängdes i september närmare 6 000 personer ut som haft kontakt med Sverigedemokraterna. Domännamnet innehas av en av grundarna av Pirate Bay, Gottfrid Svartholm Warg och Fredrik Neij, uppger Dagens Nyheter. Sverigedemokraterna har, med hänvisning till att sajten kan förväxlas med deras egen, försökt få ta över rätten till domännamnet.
Stiftelsen för internetinfrastruktur, som har hand om .SE-domänen, menar dock i sitt avslag att det inte är möjligt:
"I svensk rätt finns dock inget skydd för en ideell förenings namn genom registrering hos Skatteverket på det sätt som Sverigedemokraterna synes ha velat göra gällande", skriver stiftelsen enligt DN.
Sverigedemokraterna funderar nu om de ska gå vidare i ärendet.
– Vi tycker att det är märkligt att Sverigedemokraterna inte ska ha rätt till sitt eget namn och vi har nu låtit våra jurister titta på om vi kan överklaga beslutet, säger partiets pressekreterare Eric Myrin till DN.se.
Expo

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA