SD nekas ta över domän

Publicerad 2010-12-03

Sverigedemokraterna nekas att ta över domännamnet sverigedemokrater.se. Det har Stiftelsen för internetinfrastruktur, som har hand om toppdomänen .SE, beslutat.

På den omstridda sajten hängdes i september närmare 6 000 personer ut som haft kontakt med Sverigedemokraterna. Domännamnet innehas av en av grundarna av Pirate Bay, Gottfrid Svartholm Warg och Fredrik Neij, uppger Dagens Nyheter. Sverigedemokraterna har, med hänvisning till att sajten kan förväxlas med deras egen, försökt få ta över rätten till domännamnet.
Stiftelsen för internetinfrastruktur, som har hand om .SE-domänen, menar dock i sitt avslag att det inte är möjligt:
"I svensk rätt finns dock inget skydd för en ideell förenings namn genom registrering hos Skatteverket på det sätt som Sverigedemokraterna synes ha velat göra gällande", skriver stiftelsen enligt DN.
Sverigedemokraterna funderar nu om de ska gå vidare i ärendet.
– Vi tycker att det är märkligt att Sverigedemokraterna inte ska ha rätt till sitt eget namn och vi har nu låtit våra jurister titta på om vi kan överklaga beslutet, säger partiets pressekreterare Eric Myrin till DN.se.
Expo

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.