100426_inr_sandberg.jpg\

Kenneth Sandberg gör sitt tredje partibyte. Han har tidigare varit aktiv i Vänsterpartiet, Kommunens väl och Sverigedemokraterna. Nu byter han till egna partiet Kävlingebor.
Foto: Expo

SD-profil startar eget

Publicerad 2010-04-26

Kenneth Sandberg, profilerad partimedlem och en av Sverigedemokraternas förtroendevalda i Kävlinge kommun, lämnar partiet med omedelbar verkan. Istället kommer han kandidera för partiet Kävlingebor.

Sedan 2002 har Kenneth Sandberg representerat Sverigedemokraterna kommunalt i Kävlinge. Han har varit ordinarie ledamot i såväl fullmäktige som kommunstyrelsen, och kandiderade till riksdagen för Sverigedemokraterna så sent som 2006. Men nu har han alltså gjort sitt för Sverigedemokraterna och lämnar partiet med omedelbar verkan.

Istället bildar Sandberg ett nytt lokalt parti, Kävlingebor, och kandiderar i valet i september. När expo.se ringer upp Kenneth Sandberg vill han inte svara på några frågor. Han hänvisar istället till ett pressmeddelande där det bland annat står:

"Timglaset för Sveriges räddning har sannolikt runnit ur. Flera decenniers massinvandring lär oundvikligen förvandla det homogena och välfungerande folkhemmet till ett multietniskt kaos. Behovet av ett lokalpolitiskt hemvärn är akut!"


Interna konflikter


I vad som närmast kan beskrivas som en motivering till avhoppet, skriver Kenneth Sandberg i pressmeddelandet att Sverigedemokraterna, om de hade spelat sina kort rätt, kunnat sitta i riksdagen redan efter valet 2006. Men enligt vad Kenneth Sandberg beskriver som "den interna kampen om makt och kontroll över partiets ledning" fick ta överhanden och partiet står fortfarande utanför vår högsta beslutande församling.

Avslutningsvis påpekar Sandberg i sitt pressmeddelande att "ett starkt stöd för Nationaldemokraterna" kan komma att bli än viktigare för att motverkar Sverigedemokraternas anpassning till sina politiska motståndare .

Vad som händer med resterande sverigedemokrater i Kävlinge är ännu oklart. Av de som expo.se lyckas nå säger en person att han kommer stanna i partiet, och de två andra vill inte uttala sig i frågan.
Kajsa Lindohf

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.