101207_ehn_464.jpg

Sverigedemokraten Patrik Ehn anklagas igen för högerextrema kopplingar.
FOTO: Expo

SD-topp med högerextrema kontakter

Publicerad 2010-12-07

Sverigedemokraternas starke man i Göteborg, Patrik Ehn, har återigen hamnat i blåsväder sedan tidningen Expressen avslöjat att han fram tills nyligen haft kontakter med representanter för det tyska högerextrema partiet NPD.

Patrik Ehn har tidigare medgivit att han på 1980-talet haft samröre med nazistiska grupper som Nordiska rikspartiet och Föreningen för Sveriges framtid. Men hävdat att det var antikommunismen som lockat honom.

Inför årets val kunde Expo avslöja att Ehn 2005, i en intern mejlväxling, använt sig av nazistiska hälsningar. Nu visar Expressen granskning att Ehn dessutom haft kontakt med personer i tyska NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands). En av dessa är svensk-tysken Per Lennart Aae, som idag är kontaktperson för NPD. Han var tidigare aktiv i nazistiska Nordiska rikspartiet.

Till Expressen bekräftar Aae kontakten.
– Den personen var i den nationella rörelsen i Sverige. Vi hade fått kontakt och jag var i Landskrona privat och då kom han med tre andra, tror jag det var, säger han till tidningen.

Patrik Ehn är gruppledare för Sverigedemokraterna i Göteborg och sitter som ledamot kommunfullmäktige för partiet i staden. Han menar att kontakterna med NPD har varit av privat karaktär.
– Lennart var en kontakt som jag knöt 2003. Det var inte med partiet NPD, säger Patrik Ehn till Expressen.
Expo

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA