SD: "Våld en kulturell fråga"

Publicerad 2010-07-08

Sverigedemokraterna fick hårt motstånd i dagens debatt om våldets orsaker.
Våldet är en kulturell fråga, menade Sverigedemokraten Lars Isovaara.
- Leder man frågan till att handla om kultur så missar vi att det handlar om män, svarade socialdemokraten Claes Borgström

Sverigedemokraterna fick i dag chansen att föra fram en av partiets viktigaste frågor under en debatt i Almedalen. Tillsammans med Feministisk initiativ och riksdagspartierna var partiet inbjudet att diskutera våldets orsaker.

Lars Isovaara tog tidigt chansen att ta upp Sverigedemokraternas hjärtefråga - invandrares överrepresentation.
- Det finns statistik som visar att utrikesfödda är överrepresenterade i brottsstatistiken, det måste man också ta upp, hävdade han.

Hans inlägg möttes av kompakt motstånd.
Claes Borgström, tidigare Jämställdhetsombudsman och idag jämställdhetspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, menade att Sverigedemokraterna missar målet med sitt fokus på invandrares överrepresenteration,
- Det finns nämligen män i alla länder.

- Det finns ju överrepresentation och överrepresentation. Det som Sverigedemokraterna snöar in på är en marginell överrepresentation, fortsatte Birger Östberg från Feministiskt initiativ.

Inga idéer om våldets orsaker


Debatten anordnades av organisationen Män för jämställdhet som under dagen presenterade en granskning av partiernas politik för att förebygga våld. Rapporten behandlar riksdagspartierna, Piratpartiet, Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna. Granskningen bygger på en enkät och en genomgång av idédokument, motioner och texter på hemsidor.

Enligt Män för jämställdhet går det inte att utläsa några idéer om orsaker till våld på partiets hemsida, de påpekar också att våld som sakfråga är svagt representerad på Sverigedemokraternas hemsida. De förebyggande åtgärder som partiet talar om handlar mest om strängare straff. Dessutom konstaterar Män för jämställdhet att mäns överrepresentation som förövare inte nämns av partiet.

Man blir hyssjad


Lars Isovaara håller med om att det kan finnas brister.
- Vi är ett ungt parti och har inte samma resurser som de andra, säger han.

Men att partiet skulle börja fokusera på männens överrepresentation tror han inte. Man måste bryta ner statistiken.
– Det handlar om sociokulturella skäl. Men det kan man inte säga för då blir man hyssjad.

Betyder det att det är uttryck för svensk kultur om en svensk man slår en kvinna?
– Nej det handlar om överrepresentationen. Man har ett annat synsätt på våld.
Daniel Poohl

Verktyg:

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.